Skip to content

"Ovilliga att släppa in" - fängelseforskare kritiserar Kriminalvården för bristande insyn

Foto: Fredrik Persson/TT

Nej till forskningspengar och nej till att göra intervjuer eller enkäter. Enligt fängelseforskarna Anders Bruhn och Odd Lindberg blir Kriminalvården alltmer sluten och ovillig att "släppa in" fristående forskare som vill studera verksamheten.

 

Samtidigt som Kriminalvården själva efterfrågar mer resurser för att bygga fler fängelseplatser och anställa mer personal så stänger man dörren för forskning som skulle kunna bidra till att utveckla verksamheten. I en debattartikel i Dagens Nyheter riktar fängelseforskarna Anders Bruhn, professor i socialt arbete och Odd Lindberg, professor emeritus i socialt arbete, hård kritik mot en Kriminalvård som enligt dem säger nej till att bidra med forskningspengar och som vägrar släppa in forskare som vill göra intervjuer med intagna och enkäter med personalen.

Ovillig att "släppa in"
Bruhn och Lindberg hänvisar till det som de kallar "en stark tradition inom svensk offentlig verksamhet" när det gäller öppenhet för forskning. Detta gäller enligt dem dock inte längre Kriminalvården.

"Under senare år har vi som internationellt etablerade fängelseforskare med ett flertal forskningsprojekt på svenska fängelser bakom oss kunnat iaktta hur myndigheten blivit alltmer sluten och ovillig att ”släppa in” fristående forskare", skriver Bruhn och Lindberg.

"Finns viktigare projekt"
De lyfter också fram exempel på forskningsprojekt som nekats pengar och där forskare nekats tillträde till intagna och till personal för att myndigheten "inte kunnat se nyttan" med projektet eller för att "finns viktigare projekt".

Istället har Kriminalvården enligt Bruhn och Lindberg kommit att domineras av ett psykiatriskt och "starkt medikaliserande synsätt" där det finns en risk för att forskning på andra områden "censureras".  

De varnar nu för att "en så stor och viktig myndighet sluter sig för insyn utifrån". 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt