Skip to content

Miljöinformation vid bensinpumpen - så vill regeringen påverka bilisterna

Foto: Pontus Lundahl/TT

I framtiden ska det finnas miljöinformation vid bensinpumparna för att bilisterna ska påverkas när de väljer drivmedel. Det ska enligt regeringen också bli tydligt vilka företag som som ligger i framkant med att minska utsläppen.

 

Miljöinformation ska finnas vid bensinpumpen med uppgifter om drivmedlens klimatpåverkan och ursprung. Det har regeringen beslutat som ett led i att  minska transportsektorns utsläpp med 70 procent till år 2030. Drivmedelsleverantörerna ska också ha mer detaljerad information på sina hemsidor.

"Fatta informerade beslut"
Enligt regeringen är det "viktigt att konsumenter kan fatta informerade beslut när de köper drivmedel" och det ska också vara "tydligt vilka företag som ligger i framkant med arbetet att minska utsläppen".

Börjar gälla år 2020
Små drivmedelsleverantörer undantas dock av kostnadsskäl från informationskravet. Det kommer därför vara frivilligt för leverantörer som levererar mindre än 1500 kubikmeter flytande eller 1 000 000 kubikmeter gasformiga drivmedel årligen.

Energimyndigheten får ett bemyndigande att meddela föreskrifter om den närmare utformningen av miljöinformationen. Skyldigheten att lämna miljöinformation ska gälla från den 1 januari 2020.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt