Skip to content

Inget systemfel vid rymning - trots att regler och rutiner inte följdes

Foto: Johan Nilsson

Det var inget systemfel när en morddömd intern rymde från en av Kriminalvårdens transporter tidigare i somras. Detta trots att Kriminalvården själva nu kommit fram till att personalen inte följt gällande regler och rutiner.

 

Kriminalvårdens egen utredning om vad som egentligen hände i Laxå den 12 juli när en morddömd intern lyckades rymma är nu klar. I den framkommer att de regler och rutiner som gäller vid transporter inte följdes när man gjorde ett oplanerat stopp längs med E20.

Blev kissnödig
Anledningen till stoppet var enligt Kriminalvården att transportledaren blev kissnödig. Efter en kort jakt på rymlingen avbröts efterföljandet, varefter polis larmades till platsen. Rymlingen är fortfarande på fri fot.

Mannen som rymde är dömd till 14 års fängelse för mord och skulle flyttas från en rättspsykiatrisk avdelning i Göteborg till Sala.

- Utredningen visar att medarbetarna brister i säkerhetsmedvetande och inte följer de regler och rutiner som finns i transportuppdraget, säger Kenneth Holm, Kriminalvårdens säkerhetsdirektör, i en presskommentar.

Inget systemfel
I utredningen framkommer det att samtliga transportörer har ett ansvar för att mannen lyckades genomföra rymningen.

Men enligt Kenneth Holm handlar bristerna inte om att det skule finnas några systemfel.

- Men vi måste gå vidare och se hur det kommer sig att transportörerna frångick regler och rutiner. Vad kan vi som arbetsgivare förtydliga för att detta inte ska hända igen, säger han.

Polismyndigheten har på eget initiativ upprättat en anmälan om tjänstefel och Kriminalvårdens utredning är därför överlämnad till polisen. 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt