Skip to content

"Högljudda fester och oväsen" - granne som klagade fick kniv i halsen

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En 33-årig man som attackerat sin granne med kniv döms till rättspsykiatrisk vård. Hovrätten fastställer tingsrättens dom och konstaterar att 33-åringens vanföreställningar inte fritar honom från ansvar för den "omfattande våldsutövningen".

 

33-åringen dömdes av Lunds tingsrätt för försök till dråp och ringa narkotikabrott till rättspsyaktrisk vård i början av juni. Hovrätten över Skåne och Blekinge har nu fastställt domen.

Det var i januari 2018 som 33-åringen knivskar en granne i halsen och i bröstet när denne påpekade att han störde de andra boende i fastigheten i Lund. Enligt grannen hade 33-åringen stört sedan han flyttade in i mars 2017 med "högljudda fester och oväsen i trapphuset".

Bankade i väggarna
Vid halv tio-tiden den aktuella kvällen hade grannen hört hur någon bankade i husets väggar. Han gick ut i trapphuset och fick se 33-åringen stående utanför en av lägenhetsdörrarna skrikandes och gestikulerande med en skiftnyckel i handen. Han gick fram till 33-åringen som då attackerade honom en kniv. 

33-åringen å sin sida förklarade attacken med att grannen hade gjort ett utfall mot honom och att han hade försvarat sig.

Bristade impulskontroll
Tingsrätten ansåg dock att 33-åringens utfall med kniven snarare framstod som "ett uttryck för bristande impuls- och handlingskontroll än en faktisk eller inbillad nödvärnssituation". Han hade enligt tingsrätten "under alla förhållanden" gått långt utöver vad ens" en inbillad nödvärnssituation kan anses motivera i fråga om våldsanvändning".

Med tanke på skadornas placering har det funnits en konkret fara för grannens liv, vilket 33-åringen enligt tingsrätten hade varit medveten om och likgiltig inför. Han ansågs därför ha begått gärningen med uppsåt.

Psykisk störning
Av den rättspsykiatriska undersökning framgick det dock att 33-åringen vid gärningstillfället led av en allvarlig psykisk störning. Med hänsyn till detta fann tingsrätten att gärningen skulle rubriceras som försök till dråp istället för försök till mord.

Nu fastställer Hovrätten över Skåne och Blekinge tingsrättens avgörande utan ändringar. Hovrätten avfärdar påståendet om nödvärn även om den rättspsykiatriska undersökning visat att 33-åringen "handlat under påverkan av paranoida vanföreställningar samt att hans förmåga till insikt och handlingskontroll var nedsatt". Hovrätten kommer till samma slutsats som tingsrätten och konstaterar att 33-åringen "under alla omständigheter inte kan undgå ansvar på grund av nödvärn med hänsyn till den omfattande våldsutövningen". 

 

 

  • Alt-texten
    Åsa Lindqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt