Skip to content

"Historiska" rekordnivåer för skuldsanering - Kronofogden begär ökat anslag

Foto: Jessica Gow/TT

Antalet ansökningar om skuldsanering ligger på rekordhöga nivåer. I takt med det ökade intresset för skuldsanering växer även väntetiderna hos Kronofogden - som nu kräver ökade anslag för att klara av den höga belastningen. 

 

Fram till den sista juni i år ansökte knappt 9 500 personer om skuldsanering. Det är ungefär 1 000 personer färre än första halvåret 2017 men nästan dubbelt så många som 2016.

- Trots minskningen ligger antalet ansökningar fortfarande på historiskt höga nivåer, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

20 miljoner extra räcker inte
De utökade möjligheterna att ansöka om skuldsanering har lett till en ökad beslastning hos Kronofogden. 

Regeringen har tillfälligt höjt Kronofogdens anslag med 20 miljoner kronor per år under perioden 2017-2019 men dessa pengar är enligt Kronofogden inte tillräckligt för att hantera det stora antalet ansökningar.

- De sökande får vänta alldeles för länge på sina beslut. Vi har rekryterat, effektiviserat våra arbetssätt och omdisponerat resurser inom myndigheten.

- Men trots detta har vi en handläggningstid på ungefär nio månader. Vi behöver mer pengar, säger Per- Olof Lindh.

Betalningsfri jul
Bakgrunden till ökningen är det nya regelverket som började gälla i november 2016. Bland annat infördes två betalningsfria månader för att ge en något mindre ansträngd budget under sommaren och julen.

- Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som har haft skulder i åratal får möjlighet att starta om med nya förutsättningar. Det är bra att fler nu får den chansen, säger Per-Olof Lindh. 

För närvarande har nästan 37 000 personer i landet en pågående skuldsanering.

 

 
  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt