Skip to content

Hade varnat för komplikationer med bröstoperation - skönhetsklinik slipper betala skadestånd

Foto: Malin Hoelstad/TT

Kapselbildning, ärr och svårigheter att amma är inga oväntade problem efter en bröstoperation. Stockholms tingsrätt konstaterar att den skönhetsklinik som gjort tre bröstoperationer på en av sina patienter inte ska betala för komplikationer som de bevisligen hade informerat om.

 

Efter tre operationer hade den 35-åriga kvinnan fortfarande problem med sina bröst. Till slut vände hon sig till en annan klinik för att få hjälp och krävde 160 000 kronor i skadestånd av den tidigare kliniken för att hon drabbats av kapselbildning, ärr, svårigheter att amma och storleksskillnader.

Första operationen 2007
Den första operationen utfördes redan 2007 och enligt kvinnan fick hon problem redan året därpå då en ny operation genomfördes på samma klinik och sedan ytterligare en operation några år senare utan att det blev bättre. Sedan dess har hon gjort ytterligare två operationer men då hos en annan kliniken för att få hjälp.

Fått "omfattande information"
Tingsrätten konstaterar att kvinnan inför varje operation hade "tagit del av omfattande information, skriftlig såväl som muntligt, om de risker och komplikationer som en operation kan innebära". Hon hade också med sin namnteckning bekräftat att hon hade tagit del av informationen.

Kliniken har enligt tingsrätten påtalat riskerna och informerat om de förhållanden som kan uppkomma. Kvinnan hade trots detta valt att genomföra operationerna.

Kommit överens
"Något fel i förhållande till vad parterna sålunda varit överens om inför operationerna har inte förekommit", konstaterar tingsrätten som också slår fast att "inget annat är visat än att operationerna utförts fackmannamässigt".

Mot denna bakgrund väljer tingsrätten att ogilla kvinnans skadeståndstalan. Hon ska dessutom betala klinikens rättegångskostnader på 182 000 kronor.

Domen har inte överklagats.

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt