Skip to content

Förbud mot oregistrerade kontantkort och mer kameraövervakning - nytt valmanifest från (S)

Finansminister Magdalena Andersson (S) och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Pontus Lundahl/TT

Ökat antal poliser, fler ungdomsvårdsplatser, mer kameraövervakning - och ett totalförbud mot oregistrerade kontantkort för mobiltelefoner. Det är några av satsningarna mot kriminaliteten som Socialdemokraterna presenterar i sitt nyutkomna valmanifest. 

 

Som Dagens Juridik kunde rapportera förra veckan vill Socialdemokraterna höja minimistraffet för våldtäkt och förlänga strafftiden för dömda som inte deltar i Kriminalvårdens behandlingsaktiviteter. 

Nu har partiet lanserat sitt valmanifest med en fullständig redogörelse över tilltänkta förändringar på det kriminalpolitiska området.

Tidiga insatser mot unga
Bland annat vill Socialdemokraterna att fler "brottsaktiva" ungdomar ska omhändertas i tidig ålder. För att möjliggöra detta vill partiet utöka antalet ungdomsvårdsplatser. 

Dessutom vill man slopa straffreduktionen för unga vilket bland annat innebär att den som har fyllt 18 år ska kunna dömas till livstids fängelse. 

Ökade resurser till rättsapparaten
Förutom att 10 000 fler poliser ska anställas senast år 2020 vill Socialdemokraterna stärka hela rättsapparaten genom att skärpa straffen för övergrepp i rättssak och öka resurserna till Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och domstolarna.

Därtill ska även möjligheterna till kameraövervakning för polisen ökas och ett förbud mot oregistrerade kontantkort införas för att polisen lättare ska kunna utreda brott.

Förbud mot rasistiska organisationer
Partiet lovar även att prioritera arbetet mot hatbrott och minoritetsgruppers säkerhet. Som ett led i detta vill Socialdemokraterna även utreda möjligheterna till ett förbud mot rasistiska organisationer och deltagande i sådana organisationer. 

Dessutom ska insatserna mot våldsbejakande extremism, hat mot HBTQ-personer och rasistisk diskriminering intensifieras. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt