Skip to content

Fler asylsökande nästa år när tillfällig lag upphör - men osäkert vad som ska gälla

Foto: Marcus Ericsson/TT

Något fler människor kommer att söka asyl i Sverige de kommande åren jämfört med 2018. Det uppger Migrationsverket i sin senaste prognos. Orsaken är att den tillfälliga lagen om begränsade möjligheter till uppehållstillstånd upphör att gälla i mitten av nästa år.

 

Migrationsverket planerar för att den tillfälliga lagen som begränsar möjligheterna för asylsökande och deras anhöriga att få uppehållstillstånd i Sverige kommer att upphöra att gälla i mitten av nästa år. Därför bedömer man att något fler människor kommer att söka asyl i Sverige de kommande åren jämfört med 2018.

Oklart vad som ska gälla
Samtidigt pekar Migrationsverket på att det är oklart vilken lagstiftning som kommer att gälla från mitten av 2019 och hur gymnasielagen ska tillämpas. Det är också osäkert hur den politiska utvecklingen ser ut efter riksdagsvalet i Sverige och vad som händer med migrationspolitiken inom EU.

Bedömningen av antalet personer som söker asyl i Sverige i år ligger enligt myndigheten kvar på den tidigare prognosen med cirka 23 000 asylsökande. För nästa år räknar man med 29 000 asysökande. Prognosen utgår från att gränskontroller och andra gränshinder i Europa kommer att finnas kvar samt att EU:s och Turkiets migrationsuttalande består.

Minskade balanser
Detta pekar enligt Migrationsverket "på en varaktig utveckling". Dessutom bedömer Migrationsverket att balanserna vid årsskiftet på flera områden "kommer att vara de minsta på fem år".

- Vi ser att det mesta pekar åt rätt håll när det gäller balanser, handläggnings­tider och mottagning, säger generaldirektör Mikael Ribbenvik i en presskommentar.

Halverar kostnader
Enligt Migrationsverket är man på väg "från historiskt långa tider till historiskt korta handläggningstider". Man räknar också med att halvera sina kostnader under de närmsta tre åren från 54 miljarder kronor år 2017 till cirka 25 miljarder år 2019.

Av de asylärenden som kom in till Migrationsverket under rekordåren 2015 och 2016 har myndigheten fattat beslut i 97 procent av dem.

Gamla lagstiftningen
En återgång till den gamla lagstiftningen som gällde fram till senhösten 2015 innebär permanenta uppehållstillstånd som huvudregel för dem som bedöms behöva skydd. Det innebär också mer generösa bestämmelser för anhöriginvandring än i dag.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

13 comments

Det finns uppskattningsvis 30 miljoner människor som önskar vidarebosättning från Afrika till Sverige.
Finns det någon huvudregel för dem?

Jamen dom flyr ju.
Dom flyr från krig, våldtäkt, tortyr, förföljelse, o.s.v.
Det är ju vårt ansvar.
Och vi är ju en majoritet av svenskarna som vill ha det såhär.

Hahahaha...97% av alla flyr för guld i det fantastiskt naiva landet Sverige!

Det är bara att läsa innantill i Utlänningslagens femte kapitel:

25 § Regeringen får meddela föreskrifter om att uppehållstillstånd inte får beviljas för övriga skyddsbehövande enligt 4 kap. 2 a § om det behövs därför att Sveriges möjligheter att ta emot utlänningar har blivit begränsade.
Regeringen ska anmäla sådana föreskrifter till riksdagen genom en särskild skrivelse inom tre månader.

Om regeringen är osäker kan de ringa Carlsson eller Lööw som undertecknade beslutet efter att 20 000 turkbulgarer sökt asyl andra halvåret 1989 jämfört med 19 000 totalt för hela 1988. Ja ni läste rätt, 19 000 asylsökande på ett helt år. Beslutet stöddes förresten av Moderaterna och Centerpartiet medan Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet Kommunisterna var emot.

Vilka fantastiska nyheter.
Jag säger bara REFUGEES WELCOME.
Välkomna hit och berika oss kultur- och traditionsfattiga stackare.
Välkomna hit och rädda våra pensioner.
Välkomna hit. I hundratusental.

Förstår inte hur du kan tycka det är rätt att skattebetalarna ska behöva betala för din dyra hobby.
Och hur berikar dom vår kultur. Är det någon fel på svensk kultur menar du? Varför flyttar du inte bara ner ditt själv för? Istället för att tracka på din hobby på resten som vill leva tryggt och ha kvar sin välfärd och kultur. Du kanske hatar svensk kultur? Finns ett ord för såna dock. Är du rasist?
Chansen är nog större att vi blir utan pension när outbildade människor strömmar in i ett sånt utvecklat land som Sverige. Tänkt på de?

Jag hor ju till den ironiska generationen, men inte du? Ursakta stavningen.

I centrum för denna fråga står den heliga kossan - Asylrätten, som kadaverdisciplinerat tillbeds av det politiska etablissemanget, generalsekreteraren för (flykting)Advokatsamfundet samt av diverse högröstade kulturpersonligheter et consortes. Då Asylrätten har fått en sådan upphöjd status och som inte får ifrågasättas annat än att man då betraktas som paria, så har den missbrukats av bl.a. flyktingsmugglare och ekonomiska flyktingar å det gruvligaste. Därmed är Asylrätten och dess ställning den har i Sverige, en stark orsak till det extremt höga asyltrycket mot Sverige. Detta är signalpolitik, långt utöver Sveriges gränser!

Uppskattningsvis har asylrätten åberopats av asylanter, som har verkliga asylskäl, i ca 10 % av fallen. I ca 90 % av fallen så har asylanterna icke haft verkliga asylskäl, utan andra skäl. Sverige har till följd av detta delat ut alltför många PUT på dubiösa grunder, vilket väcker vrede hos skattebetalande svenskar. Detta baserar jag dels, på självupplevd empiri, dels genom egen analys av samhällsdebatten.

Det är nu dags att slakta den heliga kossan – Asylrätten, eftersom Sverige förstörs inifrån. Sverige måste bli mer restriktiv med denna rätt. Den får inte vara absolut. Först då kan vi få ned det skadliga asyltrycket, som Sverige drabbas av.

Instämmer,det står även helt klart att de styrande med stor sannolikhet mot kanske stor del av folkviljan driver in Sv alltnärmare kollaps likt Grekland, med det försätts i skuld gentemot EU samma EU som har en del i det hela.
Beträffande anhöriginvandring är ngt oerhört fel (individer som intet på ngt sätt styrkt sin identitet) skall alltså kunna ta hit anhöriga???
Förövrigt kan tyckas-ett nytt sk Luciabeslut vilket gick väl tidigare bör nog skyndsamt komma till.

Sverige är räddat.
7-klövern, Aftonbladet och DN har ju i alla fall mässat detta mantra i många många år.
Så. Vi får väl se.

https://petterssonsblogg.se/2018/08/07/de-har-kommit-i-massor-till-sveri...

Dessa ensamkommande... BARN

Så skötsamma och trevliga killar
Hur skulle vi klara oss utan dom?

https://petterssonsblogg.se/2018/08/07/afghan-hotade-lakare-som-inte-vil...

Jag hoppas på att svenska folket i höst röstar fram partier som sätter människovärde och demokrati överst på dagordningen och ser till att den tillfälliga begränsningslagen blir just tillfällig så att vi återgår till ordinarie utlänningslag med permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening. #röstamermänskligt

Jag håller med dig.
Vi måste öppna gränserna.
Släppa in alla.
Vi måste vara mänskliga. Demokratiska.
Det är ju vårt ansvar.

Att det kostar tiotals miljarder, och att dessa pengar måste tas någonstans ifrån (äldreomsorg, skola, vård, infrastruktur, brandbekämpning, o.s.v.) det spelar ingen roll.
Att det skulle innebära ytterligare grova våldtäkter, mord, rån är ju bara bra.
Tur att det finns sådana som du och jag. Som inte har någon som helst förmåga att tänka klart.
Jag undrar vart gränsen mellan naiv och dum går. Du har i alla fall passerat den.

Fy fan för vänsterliberala batikhäxor.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.