Skip to content

"Fem personer ska dö" - tre månaders fängelse för hot mot föräldrar, syster och syskonbarn

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hoten mot familjen upprepades gång på gång. Efter tidigare fängelsestraff fick den 55-årige mannen återigen sex månaders fängelse i tingsrätten. Men hovrätten sänker straffet till hälften eftersom själva fängelsepåföljden i sig anses vara en straffskärpning på grund av återfallet.

 

Den 55-årig mannen hade vid flera tidigare tillfällen dömts för bland annat försök till utpressning och olaga hot mot sina familjemedlemmar. Han åtalades återigen vid Falu tingsrätt för att han vid upprepade tillfällen igen uttalat dödshot och överträtt kontaktförbud mot sina föräldrar, sin syster och sina syskonbarn.

"Fem personer ska dö"
Enligt föräldrarna hade han tillåtis att flytta hem till dem efter att han kom ut från det senaste fängelsestraffet men efter 14 dagar hade han börjat hota dem och göra gester som att han skar av sig halsen.

Han hade sagt att "fem personer ska dö", vilket enligt familjen syftade på föräldrarna, systern och hennes två barn. Han hade i brev till sina föräldrar skrivit att "smärta ger smärta tillbaka" samt försökt pressa föräldrarna på pengar för att kunna åka och hälsa på sin flickvän

Enligt systern hade han över telefon anklagat henne för att ha förstört hans liv och sagt att hennes sons "dagar var räknade".

Själv nekade 55-åringen till brott.

Tre månaders fängelse i hovrätten
Tingsrätten dömde honom för olaga hot till sex månaders fängelse. Straffets längd påverkades av att han hade återfallit i likartad brottslighet nästan omedelbart efter villkorlig frigivning från det tidigare sex månader långa fängelsestraffet.

Han frikändes dock helt från åtalet om brott mot kontakförbud och utpressning.

Nu gör Svea hovrätt samma bedömning som tingsrätten och dömer mannen för olaga hot. Fängelsestraffet sätts dock ned till tre månader. Hovrätten anser att det samlade straffvärdet inte uppgår till mer än så och att längden på straffet inte ska bidra till att skärpa straffet eftersom redan valet av fängelse i sig är en konsekvens av mannens återfall i brottslighet.

 

  • Alt-texten
    Åsa Lindqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt