Skip to content

Fängelse och 194 miljoner i skadestånd för svenska "TV-pirater" som agerat globalt

Foto: Matt Rourke/TT

Det svenska bolaget marknadsförde och sålde, utan tillstånd, 2 000 TV-kanaler till tiotusentals kunder över hela världen. VD:n och IT-chefen för bolaget har nu dömts till fängelse och 194 miljoner kronor i skadestånd.

 

Åtalet för bland annat upphovsrättsbrott och brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning har avgjorts vid Patent- och marknadsdomstolen.

Målet gäller verksamhet under åren 2014 till och med 2016 då de båda männens bolag omsatte cirka 50 miljoner kronor årligen. Bolaget är numera försatt i konkurs.

Bolagets VD och  IT-chef nekar till brott och hävdar att sändningarna ska ha skett med tillstånd från TV-bolagen.

Mycket stor omfattning
Patent- och marknadsdomstolen konstaterar dock att verksamheten bedrivits i "mycket stor omfattning" och att det är bevisat att bolaget har "tillverkat, installerat, innehavt, bytt ut och underhållit" avkodningsutrustning både i Sverige och utomlands.

Trots 13 varningsbrev fortsatte bolaget att sända ett av TV-bolagens innehåll globalt med bland annat "sportevenemang i premiumklassen".

Utredningen visar att en global licens för innehåll av detta slag - bland annat engelska fotbollsligan Premier League - inte förekommer på marknaden eftersom det är för dyrt. Patent- och marknadsdomstolen slår fast att det är "helt osannolikt" att bolagets företrädare skulle ha "levt i föreställningen" att bolaget verkligen hade en global licens.

Överträtt licens
När det gäller bolaget visar utredningen att det har överträtt den licens som det avtalats om genom att återsända material utanför Europa, vilket TV-bolaget har försökt få bolaget att upphöra med.

En tredje person har åtalats gemensamt med bolagets VD när det gäller återsändningen av vissa TV-kanaler eftersom han som mellanhand har möjliggjort för bolaget att sända materialet tekniskt. Även i detta fall har återsändningarna skett olovligen efter att ett licensavtal upphört mellan mellanhandens bolag och TV-bolaget.

Två och ett halvt års fängelse
Bolagets VD och IT-chef döms till två och ett halvt år respektive ett års fängelse. VDN döms också till näringsförbud i fem år. De ska också solidariskt med sitt bolag betala 194 miljoner kronor i skadestånd.

"Mellanhanden" döms till ett års fängelse och ska tillsammans med bolagets VD och bolaget solidariskt betala cirka 15 miljoner kronor i skadestånd.

Domen har överklagats till Patent- och marknadsöverdomstolen.

 

 

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt