Skip to content

Elbolagens vinster ska begränsas genom ny reglering - kan sänka kostnader med 21 procent

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har beslutat om en ny reglering av hur elnätsavgifter sätts. Ändringen innebär enligt regeringen att det kan komma att ske kostnadssäkningar med upp till 21 procent för den som idag har höga elnätsavgifter. 

 

Den nya regleringen innebär att Energimarknadsinspektionen på förhand beslutar om ett maxbelopp som ett elnätsföretag får debitera sina kunder under kommande fyraårsperiod.

Förutom maxbeloppet kommer den nya regleringen att innebära stramare regler för avkastning och nya avskrivningsregler för anläggningar i elnäten, vilket i sin tur bidrar till reducerade kostnader. 

- Med de nya bestämmelserna kommer elnätsavgifterna sänkas med upp till 21 procent för kunder som i dag har höga elnätsavgifter, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S).

Bakgrunden till det nya regelverket är, bland annat, den kritik som riktats mot kraftiga höjningar av elnätsavgifter från såväl Energimarknadsinspektionen som Villaägarnas riksförbund. 

- Den nya regleringen skapar balans mellan kundernas rätt till skäliga elnätsavgifter och elnätsbolagens möjligheter till skälig avkastning och nödvändiga investeringar. Samtidigt minskar vi risken för långdragna domstolsprocesser kring elnätsavgifterna. 

Den nya regleringen träder i kraft i samband med nästa avtalsperiod som löper från 2020-2023. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

2 comments

Sedan den förra regeringen med Olofsson och Reinfeldt i spetsen pulvriserade Vattenfalls vinster genom de katastrofala köpet av Nuon så har Vattenfall nät varit en av de få verksamhetsgrenar som hystat in pengar hos finansdepartementet. Jag vill påstå att det är den främsta orsaken till att nätverksbolagen får fortsätta att brandskatta svenska folket.

Om jag hade varit näringsminister hade jag avvecklat Vattenfall nät och fört över elnäten till Svenska kraftnät som hade fått råda som likare för andra elnätbolag. Jag har goda skäl att misstänka att de flesta hade kunnat se fram emot upp till en halverad kostnad.

Helt rätt ute igen Argus. Som hillbilly är jag förbannad. Som medborgare upprörd. Som jurist bedrövad. Som affärsman förskräckt. Men jag behöver inte som min granne fattigpensionärskan tvärs över vägen ha 12 grader inne vintertid i sitt lilla torp. :(

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.