Skip to content

Cannabistårta på födelsedagen inte motbevisad av åklagaren - frias från narkotikabrott och rattfylleri

Foto: Gorm Kallestad/TT

När mannen stoppades av polisen var han påverkad av cannabis och åtalades för ringa narkotikabrott och drograttfylleri. Mannen hävdar dock att han blivit bjuden på en födelsedagstårta med cannabis - och att han därför saknade uppsåt. Åklagaren kunde inte motbevisa detta och han frias därför av tingsrätten. 

 

Den 29-årige mannen stoppades i februari av polisen. Han testade positivt för cannabis men hävdade själv att han har varit drogfri i flera år.

Mannen åtalades dock vid Göteborgs tingsrätt för ringa narkotikabrott och drograttfylleri men nekade till brott eftersom han åtminstone inte hade haft uppsåt eller ens känt till att han var påverkad av narkotika när han körde bil.

"Fick födelsedagstårta"
I tingsrätten berättade mannen att hans vänner hade bjudit honom på tårta på hans födelsedag - dagen innan han stoppades av polisen.

Mannens berättelse redovisas i tingsrättens dom:

"Han fick för två veckor sedan reda på av en vän att tårtan han fick i samband med firandet innehöll cannabis. Hans vänner hade tyckt det var en rolig grej när de beställde den men själv var han helt omedveten om det."

Anmärkningsvärt
Tingsrätten konstaterade att åklagaren inte hade motbevisat detta påstående och skrev i sina domskäl:

"Inledningsvis kan konstateras att det framstår som något anmärkningsvärt att X (den tilltalades) vänner beställt en tårta med cannabis i och sedan underlåtit att berätta det för honom. Emellertid kan det finnas förklaringar härtill och X uppgifter är inte så osannolika att de enbart av denna anledning kan lämnas utan avseende." 

Gäller rökning av cannabis
Tingsrätten pekade också på att åklagaren hade åberopat skriftlig bevisning i form av narkotikafakta som handlade om hur länge cannabis kan spåras i människokroppen. Tingsrätten skriver dock i sina domskäl:

"Det av åklagaren åberopade informationsbladet tar emellertid sikte på att man röker cannabis och inte att man äter det."

Mannen friades därför helt från åtalet. Domen har vunnit laga kraft.

  • Alt-texten
    Åsa Lindqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt