Skip to content

"Åldersdiskrimineringen börjar redan vid 40" - regeringen inrättar särskild delegation

Foto: Janerik Henriksson/TT

Äldre personers kompetens och erfarenhet måste tas på allvar av arbetsmarknaden. Det slår regeringen fast och instiftar en delegation som ska motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter till att bättre tillvarata äldre personers erfarenhet och jobbvilja.

 

- Det finns forskning som visar att åldersdiskrimineringen börjar redan i 40-års åldern samtidigt som vi lever allt längre och arbetsmarknaden skriker efter kompetens. Det hänger inte ihop och är ett samhällsekonomiskt slöseri, säger Annika Strandhäll, socialminister (S).

Regeringens nya delegations huvudsakliga uppgift är att arbeta för "ett åldersoberoende synsätt i arbetslivet" och identifiera möjligheter för att kunna tillvarata äldres kunskap och erfarenheter.

Tillsammans med bland annat forskare, opinionsbildare och pensionärsorganisationer ska delegationen lyfta frågor som rör bland annat synen på äldre på arbetsmarknaden, fördomar samt betydelsen av ett längre arbetsliv för samhället och den slutliga pensionen.

- När vi lever allt längre, vilket naturligtvis är glädjande, så betyder det att arbetslivet måste hänga med. Inte minst för att vi ska kunna få tillräckliga pensioner, säger Anna Hedborg, ordförande i Delegationen för äldre arbetskraft.

Uppdraget ska slutredovisas till Socialdepartementet senast den 1 oktober 2020.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt