Skip to content

4,4 miljoner till folkbildning om demokrati - "vi måste mobilisera"

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister. Foto: Maja Suslin/TT

Studieförbund och folkhögskolor ska "mobilisera" svenskarna i kampen mot främlingsfientlighet. Regeringen satsar 4,4 miljoner kronor på folkbildning för att göra medborgarna mer medvetna och delaktiga.

 

"Ett demokratiskt samhälle säkras inte endast via lagstiftningen utan måste ständigt återvinnas genom folkbildning och en bred demokratisk delaktighet bland medborgarna". Det skriver regeringen som satsar 4,4 miljoner kronor för att studieförbund och folkhögskolor ska nå ut till medborgarna med kunskap om vad demokrati är och om hur man behöver "försvara det demokratiska samhället".

"Vi måste mobilisera"
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström pekar i en presskommentar på att "demokratiska möten störs, deltagare hotas och lokala förtroendevalda hoppar av sina uppdrag efter hot mot dem och deras familjer".

- Då måste vi mobilisera den överväldigande majoritet av befolkningen som vill ha ett öppet och demokratiskt samhälle till försvar för demokratin, säger hon.

Lång tradition 
Enligt regeringen utgör "folkbildningen i form av studieförbund och folkhögskolor en motkraft mot kunskapsförakt, främlingsfientlighet och exkludering" och där finns också "en lång tradition av demokratiarbete" där man når ut till många människor.

Utveckla bildningsinsatser 
För pengarna ska man bland annat "utveckla koncept och metoder för bildningsinsatser och dialogmöten". Pengarna fördelas till Folkbildningsrådet som därefter kan fördela medel till studieförbund och folkhögskolor som vill göra särskilda insatser.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt