Skip to content

16-åriga Mathilda rekordyngst på juristlinjen - ska studera i dubbel fart

"Leif Silbersky och Johan Eriksson är två förebilder inom juridiken", säger 16-åriga Mathilda Bandarian som är den yngsta studenten någonsin på juristlinjen. Foto: Privat

16-åriga Mathilda Bandarian är den yngsta studenten någonsin på juristlinjen - och planerar att läsa in sin juristexamen i dubbel fart. ”Sedan jag var nio-tio år har jag tyckt att juridik verkar intressant”. 

 

Mathilda Bandarian, 16, har antagits till juristprogrammet på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

- Jag har alltid velat jobba med något stort, något som hjälper människor. Därför - och för att jag tycker att det är kul - har jag satsat så mycket på studierna och pluggat så hårt jag kan, säger hon till Dagens Juridiks systerpublikation Legally Yours.

Att läsa och skriva lärde hon sig som treåring.

- Pappa kommer från Iran där utbildning inte alltid är högt prioriterad. Han tyckte att det var viktigt att jag lärde mig läsa och skriva tidigt. Han märkte att jag hade lätt för det. När jag väl kunde läsa så öppnade det upp en helt ny värld. Jag ville läsa allt jag kom över. Som tur var hade jag föräldrar som också lät mig göra det.

Hon började skolan ett år tidigare och hoppade över sjunde klass.

- Länge ville jag hoppa över en årskurs till men på många skolor lät de mig inte göra det, lärarna var väldigt skeptiska. Först på högstadiet fick jag lärare och rektorer som var förstående. De insåg att jag behövde mer stimulans och att hoppa över en klass skulle ge mig det.

Hur länge har du velat bli jurist?

 - Ända sedan jag var nio-tio år har jag tyckt att juridik verkat intressant och viktigt. Under mitt första år på gymnasiet blev jag säker på att det är advokat som jag vill bli. Jag gillar tanken att även de som är misstänkta för brott har rätt till juridisk hjälp.

Hur lång tid tror du att det tar för dig att bli klar med juristutbildningen?

 - Det är inte jag som bestämmer, det är skolan. Precis som när jag tidigare har velat hoppa över en klass så är det här inte upp till mig. Jag vill läsa i en studietakt på 200 procent, men det är skolan som säger ja eller nej. Men om jag får läsa i dubbel fart så kommer jag att bli klar på 2,5 år. Det är jag helt säker på.

- De som känner mig säger det här är precis rätt för mig. Det är skönt att känna det stödet från människor i min närhet. Det visar att jag är på rätt väg.

Förbilder inom juridiken?

- Det finns många. Framför allt stora profiler som Leif Silbersky och Johan Eriksson. Båda verkar väldigt sakkunniga och proffsiga, både praktiskt och teoretiskt. De ser allting strikt juridiskt och gör skillnad på advokatrollen och sig själva som individer. Det är så jag själv vill bli.

 

Läs en längre intervju med Mathilda Bandarian i Legally Yours.

 

 

 

 

 

Peter Johansson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt