Skip to content

16-åriga Mathilda rekordyngst på juristlinjen - ska studera i dubbel fart

"Leif Silbersky och Johan Eriksson är två förebilder inom juridiken", säger 16-åriga Mathilda Bandarian som är den yngsta studenten någonsin på juristlinjen. Foto: Privat

16-åriga Mathilda Bandarian är den yngsta studenten någonsin på juristlinjen - och planerar att läsa in sin juristexamen i dubbel fart. ”Sedan jag var nio-tio år har jag tyckt att juridik verkar intressant”. 

 

Mathilda Bandarian, 16, har antagits till juristprogrammet på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

- Jag har alltid velat jobba med något stort, något som hjälper människor. Därför - och för att jag tycker att det är kul - har jag satsat så mycket på studierna och pluggat så hårt jag kan, säger hon till Dagens Juridiks systerpublikation Legally Yours.

Att läsa och skriva lärde hon sig som treåring.

- Pappa kommer från Iran där utbildning inte alltid är högt prioriterad. Han tyckte att det var viktigt att jag lärde mig läsa och skriva tidigt. Han märkte att jag hade lätt för det. När jag väl kunde läsa så öppnade det upp en helt ny värld. Jag ville läsa allt jag kom över. Som tur var hade jag föräldrar som också lät mig göra det.

Hon började skolan ett år tidigare och hoppade över sjunde klass.

- Länge ville jag hoppa över en årskurs till men på många skolor lät de mig inte göra det, lärarna var väldigt skeptiska. Först på högstadiet fick jag lärare och rektorer som var förstående. De insåg att jag behövde mer stimulans och att hoppa över en klass skulle ge mig det.

Hur länge har du velat bli jurist?

 - Ända sedan jag var nio-tio år har jag tyckt att juridik verkat intressant och viktigt. Under mitt första år på gymnasiet blev jag säker på att det är advokat som jag vill bli. Jag gillar tanken att även de som är misstänkta för brott har rätt till juridisk hjälp.

Hur lång tid tror du att det tar för dig att bli klar med juristutbildningen?

 - Det är inte jag som bestämmer, det är skolan. Precis som när jag tidigare har velat hoppa över en klass så är det här inte upp till mig. Jag vill läsa i en studietakt på 200 procent, men det är skolan som säger ja eller nej. Men om jag får läsa i dubbel fart så kommer jag att bli klar på 2,5 år. Det är jag helt säker på.

- De som känner mig säger det här är precis rätt för mig. Det är skönt att känna det stödet från människor i min närhet. Det visar att jag är på rätt väg.

Förbilder inom juridiken?

- Det finns många. Framför allt stora profiler som Leif Silbersky och Johan Eriksson. Båda verkar väldigt sakkunniga och proffsiga, både praktiskt och teoretiskt. De ser allting strikt juridiskt och gör skillnad på advokatrollen och sig själva som individer. Det är så jag själv vill bli.

 

Läs en längre intervju med Mathilda Bandarian i Legally Yours.

 

 

 

 

 

Peter Johansson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

14 comments

Vilka år var det hon gick på gymnasiet?

Hon är Iranier och det är inte konstig att vara duktig.
Med hopp att hon kämpar för mänskliga rättigheter önskar alla bästa & lycka till för henne.

Intressant perspektiv på saken, en annan sak som är aktuell så undrar jag vad etnicitet har med kunskap att göra. Precis vem som helst kan bli bra på saker och ting.

Iranier är kända för att utbilda sig och för en vilja att anpassa sig i det svenska samhället.
Källa:
https://www.scb.se/Grupp/valfard/BE0801_2006K04_TI_02_A05ST0604.pdf

Får man vara så här bra i Sverige?

Hon har en del att lära om jantelagen. :-)

Bena du har rätt. Jantelagen kommer hon att uppleva snart i det verkliga livet.

Jantelagen finns bara om man tillåter att den existerar.

Bra är ett mångtydigt och tänjbart begrepp. En kan tycka att något är bra andra gör det inte. Att man är duktig i skolan betyder inte att man blir en bra advokat. Eller en bra åklagare eller för den delen en bra domare.

Det är självfallet tillåtet att tycka att man själv eller någon annan är bra. I varje fall i Sverige. Det ser man inte minst nu i valtider. Speciellt i sociala medier. Men ska alla människor ha lika värde så får inte den ene inte vara bättre än den andre.

"Pappa kommer från Iran där utbildning inte alltid är högt prioriterad." Det är helt fel.
I Iran utbildning är alltid på högt prioriterad.

Inte av myndigheterna??

Om det är någonstans i hela världen där hög utbildning är extrem hörprioriterad är det just i Iran.

Det där om att utbildning inte är prioriterat i Iran måste vara skrivfel. Sannolikt sa hon ju "- Pappa kommer från Iran där utbildning alltid är högt prioriterat." Eller så har helt enkelt journalisten tagit fel på land. Dock oklart vilket land utbildning är lågt prioriterat.

Coolt! Heja, heja Mathilda :)

Ursprungligen kom "Jante" från Danmark, en fiktiv stad i Danmark som författaren Aksell Sandemose hade med i boken, "En flykting korsar sitt spår" från 1933..

Men många människor retar sig ändå idag på samma sätt, som troligen på den tiden, över dem som fått mer "gåvor", mer välkvalificerade gener eller vågar gå sin egen väg.

Nedan informella Jantelag måste vara för dem som inte orkar ta tag i sina liv och därför inte ska kunna må sämre av att se på dem som åtminstone försöker.

"Du ska inte tro att du är något.
Du ska inte tro att du är lika god som vi.
Du ska inte tro att du är klokare än vi.
Du ska inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Du ska inte tro att du vet mer än vi.
Du ska inte tro att du är förmer än vi.
Du ska inte tro att du duger till något.
Du ska inte skratta åt oss.
Du ska inte tro att någon bryr sig om dig.
Du ska inte tro att du kan lära oss något."

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.