Skip to content

"Uthängningssajter förblir lagliga och drabbade kan inte få upprättelse" - jurister kräver nya regler

Juridikprofessor Mårten Schultz. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

När uthängningssajter tycks förbli lagliga måste man på andra sätt göra det möjligt för de som drabbas att få upprättelse. Det skriver ett antal jurister med juridikprofessor Mårten Schultz i spetsen på SvD Debatt och föreslår fler möjligheter att använda sig av småmål.

 

Efter att Konstitutionsutskottet i våras satte stopp för regeringens förslag om att förbjuda söktjänster om personer som dömts för brott finns det i princip inga möjligheter att få upprättelse för de som drabbas.

Det konstaterar Johan Nordqvist, ordförande för föreningen Juridikfronten, Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, Veronica Andersson, sekretessjurist, och Benjamin O J Boman, jurist med erfarenhet av mål och ärenden om hatbrott, på SvD Debatt

Hänger ut tiotusentals
De pekar på att "någon särreglering av rena uthängningssajter alltså inte kommer kunna genomföras förrän tidigast hösten år 2022, efter två riksdagsval". Det sajter som de syftar på är i första hand högerextrema som i dagsläget ostraffat hänger ut tiotusentals personer som tidigare har dömts för brott.

En av sajterna påstås till exempel ha ett personregister med över 83 000 registrerade namn i bland annat våldtäktsdomar.

"Dyrt och omständligt"
Enligt juristerna kan det vara ett förtalsbrott att hänga ut någon som sedan länge har avtjänat sitt straff. Men sannolikheten att Justitiekanslern skulle att hjälpa till är enligt juristerna "minimal".

De pekar på att även om drabbade pesoner skulle kunna ha framgång med en egen förtalsprocess mot den ansvarige utgivaren, "kan en sådan process bli både dyr och omständlig".

Ändra regler om småmål
Juristerna vill att regeringen istället "överväger att möjliggöra för brottsoffer att få upprättelse genom ändring av reglerna om så kallade småmål". Även yttrandefrihetsmål skulle enligt juristerna kunna drivas som småmål.

En annan ändring som juristerna vill se är en sänkning av avgiften för att inleda tvistemål. De pekar på att kostnaden nu ligger på 2 800 kronor och att det är för mycket om själva skadeståndet kanske bara handlar om det normala 5 000 kronor i förtalsmål.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt