Skip to content

Tvingande ursprungsmärkning kan införas på kött och fisk - regeringen förbereder anmälan till EU

Foto: Thomas Oneborg/SvD/TT

Obligatorisk ursprungsmärkning av kött och fisk kommer att införas i Sverige om den sittande regeringen får som den vill. Nu ger man Livsmedelsverket i uppdrag att ta reda på hur man bäst ska gå tillväga med den "anmälan" om nationella regler som måste göras till EU innan kravet införs.

 

Det handlar om att konsumenter ska kunna göra "hållbara" och "medvetna" val, anser regeringen som nu tar nästa steg för att införa en obligatorisk ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger och i storhushåll.

Livsmedelsverket får nu i uppdrag att analysera vilka åtgärder som krävs för en svensk anmälan till EU-kommissionen. Sverige går därmed i Finlands fotspår som gjorde sin anmälan i december förra året och nu håller på och kompletterar den.

Konsumentverket ska bistå Livsmedelsverket och uppdraget ska redovisas i december.

Kvalitet och ursprung
Enligt gällande bestämmelser måste ett medlemsland anmäla till EU-kommissionen om landet vill införa ytterligare nationella bestämmelser om ursprungsmärkning. I anmälan behöver landet visa på samband mellan kvalitet och ursprung samt kunna visa att konsumenterna efterfrågar ursprungsmärkning.

Förslaget om en obligatorisk märkning har tidigare kritiserats av såväl livsmedelsbranschen som av borgerliga politiker som varnat för högre kostnader och hävdat att det blir svårare för små bolag att bedriva verksamhet.

Flera försök har gjorts med frivilliga ursprungsmärkningar men det har enligt regeringen fått ett "begränsat genomslag". Hos Livsmedelsverket har man även inrättat en tipsfunktion för livsmedelsfusk som tog emot 280 anmälningar förra året.

Billigt hästkött
I bakgrunden finns diverse skandaler med matfusk, bland annat den så kallade "hästköttskandalen" från 2013 då det avslöjades att köttindustrin märkte om billigt hästkött till dyrare nötkött. Flera företag med koppling till Sverige drogs in i skandalen, som växte ytterligare när det visade sig att en del av köttet kom från hästar som hade behandlats med mediciner som kan vara skadliga för människor.

Ursprungsmärkning anses kunna leda till fler kontroller i livsmedelskedjan, vilket skulle kunna försvåra matfusk.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

10 comments

Så istället för att kalla hästen för Oxkött så blir det ny Svensk Ekologisk Fjällko.

Vad hjälper lagar om det inte finns resurser att stoppa fusket.
Kan man inte stoppa polsk sprit och cigaretter i närbutiken,
och inte knarket utanför så blir det ett slag i luften.

Det är klart att lagstiftning som inte kan upprätthållas blir ett spel för galleriet. Men nu fungerar svensk politik så att våra "representanter" har två "verktyg" i sin väska. Lagstiftning och mera pengar till krishärdar. Mera har de inte att komma med. Varför en hel del av det de sysslar med bara blir kostsamma halvmesyrer. Trist men så har det ju varit länge. (och då har jag inte ens nämnt alla politiska korrektheter, visioner och orealistiska drömmar).

Maten är dyr redan nu och mer fördyrande bestämmelser behövs inte. Stoppa miljömupparna!

Min normala ryggmärgsreflex är att inta diametralt motsatt inställning gentemot Miljöpartiet. I detta fall håller jag för en gångs skull med dem. Det importeras stora mängder "annat kött" som aldrig dyker upp i någon innehållsförteckning. Det är troligen inte ICA eller COOP som står för det även om nu Dafgårds råkade ut för det. Att spåra köttets väg behöver inte vara svårare än att spåra ett paket på posten och skulle kunna göras med en app. Kombinerat med kännbara straff och kontrollavgifter behöver det inte kosta konsumenten något, speciellt inte om man redan betalt för oxfilé.

Jag ser gärna att man inkluderar slaktmetod i ursprungsmärkningen så vi kan undvika sanktionerat djurplågeri.

Det handlar också om att konsumenter ska kunna göra "hållbara" och "medvetna" val gällande slaktmetod anser regeringen som nu tar nästa steg för att införa en tydlig märkning på på hämtpizzor och restaurangernas matsedlar.

Glöm vad jag skrev. Jag bara skojade!

Det fascinerande är väl ändå att man dels kräver att svenska köttbönder skall hantera djuren väl samtidigt som offentliga institutioner har krav om lägstapris vilket innebär att man tvingas köpa kött från mindre nogaräknande länder där antibiotika ingår i den dagliga dieten och där djurhållningen är allt annat än vad som krävs här.

Att vi har fått så dålig matkvalitet och en ökning av antalet matförgiftningar beror på EU-medlemskapets fröjder och våra EU-vurmande politiker. Sverige (tillsammans med Malta) har nu EU:s lägsta självförsörjningsgrad på livsmedel, ca 50 % av värdet.

Före murens fall hade vi närapå 100 %-ig självförsörjningsgrad på livsmedel. Men det var på den tiden vi hade en krisberedskap värd namnet. Till skillnad från vad fallet är nu i och med EU:s policy, så var också Livsmedelsverket på den tiden kontrollmyndighet med kontrollmandat på eventuell livsmedelsimport. Då stoppades ett flertal otjänliga och/eller falskmärkta livsmedel redan i sin linda. Nu är det livsmedelsproducenterna som garanterar [sic.] med ett certifikat att livsmedlet i fråga är korrekt.

Vi måste arbeta för "Hård Svexit" så att matkvaliteten förbättras för de svenska matkonsumenterna.

Hur blir det med svinen från Långtbortistan?

Det måste väl vara svartslakt om man tjackar kött av Cacka.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.