Skip to content

Tvingande ursprungsmärkning kan införas på kött och fisk - regeringen förbereder anmälan till EU

Foto: Thomas Oneborg/SvD/TT

Obligatorisk ursprungsmärkning av kött och fisk kommer att införas i Sverige om den sittande regeringen får som den vill. Nu ger man Livsmedelsverket i uppdrag att ta reda på hur man bäst ska gå tillväga med den "anmälan" om nationella regler som måste göras till EU innan kravet införs.

 

Det handlar om att konsumenter ska kunna göra "hållbara" och "medvetna" val, anser regeringen som nu tar nästa steg för att införa en obligatorisk ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger och i storhushåll.

Livsmedelsverket får nu i uppdrag att analysera vilka åtgärder som krävs för en svensk anmälan till EU-kommissionen. Sverige går därmed i Finlands fotspår som gjorde sin anmälan i december förra året och nu håller på och kompletterar den.

Konsumentverket ska bistå Livsmedelsverket och uppdraget ska redovisas i december.

Kvalitet och ursprung
Enligt gällande bestämmelser måste ett medlemsland anmäla till EU-kommissionen om landet vill införa ytterligare nationella bestämmelser om ursprungsmärkning. I anmälan behöver landet visa på samband mellan kvalitet och ursprung samt kunna visa att konsumenterna efterfrågar ursprungsmärkning.

Förslaget om en obligatorisk märkning har tidigare kritiserats av såväl livsmedelsbranschen som av borgerliga politiker som varnat för högre kostnader och hävdat att det blir svårare för små bolag att bedriva verksamhet.

Flera försök har gjorts med frivilliga ursprungsmärkningar men det har enligt regeringen fått ett "begränsat genomslag". Hos Livsmedelsverket har man även inrättat en tipsfunktion för livsmedelsfusk som tog emot 280 anmälningar förra året.

Billigt hästkött
I bakgrunden finns diverse skandaler med matfusk, bland annat den så kallade "hästköttskandalen" från 2013 då det avslöjades att köttindustrin märkte om billigt hästkött till dyrare nötkött. Flera företag med koppling till Sverige drogs in i skandalen, som växte ytterligare när det visade sig att en del av köttet kom från hästar som hade behandlats med mediciner som kan vara skadliga för människor.

Ursprungsmärkning anses kunna leda till fler kontroller i livsmedelskedjan, vilket skulle kunna försvåra matfusk.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt