Skip to content

Tvingades leta bostad i hela landet trots barn med växelvis boende - JO kritiserar socialnämnd

Foto: Hasse Holmberg/TT

Socialtjänsten krävde att mamman skulle leta efter en ny bostad i hela Sverige. Detta trots att kvinnans två barn bodde växelvis hos henne och pappan norr om Stockholm. Justitieombudsmannen är kritisk till att socialnämnden inte brytt sig om hur deras beslut skulle påverka barnen.

 

Varje vecka skulle mamman lämna in en lista till socialtjänsten i Österåkers kommun men minst 20 bostäder som hon hade sökt.

Hon bodde tillfälligt i en andrahandslägenhet som socialtjänsten hade ordnat men socialtjänsten krävde en "motprestation" från mamman i form av "hon skulle göra allt hon kunde för att hitta en egen bostad i hela landet". 

Barnen bodde växelvis
Samtidigt hade hon två barn som bodde växelvis hos henne och pappan som också var bostatt inom samma kommun. 

Justitieombudsmannen (JO) Thomas Norling konstaterar att socialnämnden varit skyldiga att särskilt beakta barnens situation och utreda vilka följder som beslutet skulle få ur ett barnperspektiv. Övervägandena skulle också redovisas i underlaget för beslutet.

"Uppenbart" att de skulle påverkas
JO konstaterar att det är "uppenbart" att barnen i detta fall skulle påverkas av att mamman skulle tvingas flytta till en bostad långt ifrån pappan. Socialtjänstens utredning innehöll dock ingenting om hur bostadsbeslutet skulle kunna påverka barnens situation.

Socialnämnden i Österåkers kommun får därför kritik för att den inte beaktade barnperspektivet i ärendet.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

9 comments

Om vi skall prioritera de 9000 ensamkommande männen som alla måste ha någon stans att bo så begriper väl vem som hälst att då får skiljda barnfamiljer ta det som blir över.

Det är väl allt en jäkla skillnad. På vi och oss.

Visst är lagstiftningen konstig när hela världen får fri tillgång till våra förmåner men svenskar inte ens får sina rättigheter tillgodosedda.
Dagens Lindström Bonton punkt se 2018-06-11

Förklara, hur har hela världen fri tillgång till våra förmåner?
Vilka förmåner menar du? Vad menar du med "våra", vilka är det? Har verkligen HELA VÄRLDEN fri tillgång? Vad betyder det??

Hur är det tänkt att hon ska kunna sköta sitt arbete? Jobba på distans?

Socialtjänstens glömer rätt ofta att följa det dom sägs arbeta efter.
För barns bästa ska det ju alltid vara.
Jag själv har mina barn placerade enligt lvu för att jag ej hsr bostad.
Och därmed ej kan ge dom ett tryggt hem.
Jag letar överallt men det är svårt och soc kräver att detta ska vara ett första hands kontrakt.
Vore kanske lite mer samhällsekonomiskt att hjälpa mig med en bostad istället för att placera barnen på sex olika hem och dessutom behöva ge dom trauma behandling för att dom placerades..

Nog borde kommunen ifråga ta initiativet att införskaffa en bostadsrätt till kvinnan eller i vart fall uppföra en barack. Ett alternativ är naturligtvis att hon för en förtur i bostadskön.

Nu vet jag inte om det va min situation eller kvinnan i artikeln, som du förmodligen retar dig på, tycker jag anar en smula ironi i ditt inlägg.
Ingen har säkerligen krävt att kommunen ska köpa en bostadsrätt.
Människor behöver ej komma från en socialt missanpassad familj som levt på soc i hela deras liv, man kan råka ut för svårighet oavsett hur livet såg just då.
I mitt fall dog barnens far mycket traumatisk för många och det va väl början på helvetet som man försöker kämpa sig ur.
Jag har arbetat sedan jag slutade studera och hade eget företag i tolv år, har förmodligen betalat mer skatt än vad du kommer behöva göra under hela dib livstid, så JA, MED ALL JÄVLA rätt så bör samhället hjälpa till om man behöver hjälp.
Livet kan rasa totalt för en människa så om det skulle drabba dig så hoppas jag att du dragit ditt strå till stacken och om inte haft annan orsak än att snylta på stats kassan.
Blir så innerligt trött på att man per. Automatik klassas som mindre värd om man ber om stöd. Jag har gått igenom ett rent helvete med socialtjänsten, men jag lyckades bevisa att jag är en bra mamma,det som finns kvar är att lösa stabilitet/boende.
För mig är det helt ologiskt att bekosta sju jourhem till barn, fattar ni vad det kostar.
När kommunen kan bistå med exempelvis förtur.

Uppenbar inkompetens från socialnämndens sida, vilket JO med all rätt klandrar. Svårbegripligt att sådana kompetensbrister ens kan förekomma inom den s k välfärdssektorn!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.