Skip to content

Tvingades leta bostad i hela landet trots barn med växelvis boende - JO kritiserar socialnämnd

Foto: Hasse Holmberg/TT

Socialtjänsten krävde att mamman skulle leta efter en ny bostad i hela Sverige. Detta trots att kvinnans två barn bodde växelvis hos henne och pappan norr om Stockholm. Justitieombudsmannen är kritisk till att socialnämnden inte brytt sig om hur deras beslut skulle påverka barnen.

 

Varje vecka skulle mamman lämna in en lista till socialtjänsten i Österåkers kommun men minst 20 bostäder som hon hade sökt.

Hon bodde tillfälligt i en andrahandslägenhet som socialtjänsten hade ordnat men socialtjänsten krävde en "motprestation" från mamman i form av "hon skulle göra allt hon kunde för att hitta en egen bostad i hela landet". 

Barnen bodde växelvis
Samtidigt hade hon två barn som bodde växelvis hos henne och pappan som också var bostatt inom samma kommun. 

Justitieombudsmannen (JO) Thomas Norling konstaterar att socialnämnden varit skyldiga att särskilt beakta barnens situation och utreda vilka följder som beslutet skulle få ur ett barnperspektiv. Övervägandena skulle också redovisas i underlaget för beslutet.

"Uppenbart" att de skulle påverkas
JO konstaterar att det är "uppenbart" att barnen i detta fall skulle påverkas av att mamman skulle tvingas flytta till en bostad långt ifrån pappan. Socialtjänstens utredning innehöll dock ingenting om hur bostadsbeslutet skulle kunna påverka barnens situation.

Socialnämnden i Österåkers kommun får därför kritik för att den inte beaktade barnperspektivet i ärendet.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt