Skip to content

Sverige får sin första kvinnliga riksåklagare - efter en långdragen process

Foto: Jessica Gow/TT

Petra Lundh kommer att utses under torsdagen till ny riksåklagare. Det uppger tidningen Expressen. Hon är idag chef för Södertörns tingsrätt. Regeringen väntas även fatta beslut om vem som blir ny Justitiekansler efter Anna Skarhed.

 

Enligt Expressen kommer lagman Petra Lundh att utses till ny riksåklagare vid torsdagens regeringssammanträde. Hon blir därmed Sveriges första kvinnliga riksåklagare.

Tidigare riksåklagare Anders Perklev lämnade tjänsten i våras för att bli president i Svea hovrätt och processen med att utse hans efterträdare har dragit ut på tiden.

Hanterade mediestorm
Petra Lundh har tidigare även sökt andra topptjänsten som lagman för Stockholms tingsrätt och president för Svea hovrätt. Nu blir det alltså hon som ersätter Perklev från den 1 september.

Hon var också den som tillsammans med chefsrådman Erica Hemtke fick hantera mediastormen efter den friande domen i Fittja-målet. Något som hon berättat om i en intervju med Dagens Juridiks systerpublikation Legally yours.

Hon har också gjort sig känd för att gå i bräschen för att domstolsväsendet ska synas mer i sociala medier. 

- Vi vill finnas där medborgarna finns, för att kunna skapa förtroende kring oss och vår verksamhet, har hon sagt till Legally yours.

Får extra miljoner
Hon väntas tillträda den nya tjänsten under hösten och kommer då bland annat att få hantera de extra 800 miljoner som regeringen utlovat till åklagarna, kriminalvården och domstolarna - efter att polisens verksamhet fått miljarder och börjat leverera.

Åklagarmyndigheten krävde redan i våras mer pengar till sin verksamhet och varnade då för konsekvenserna av satsningen på polisen som innebar ytterligare en ökad arbetsbörda för åklagarna.

Kravprofil: "sparsam"
Samtidigt är just sparsamhet en av de egenskaper som regeringen har lagt vikt vid i den kravprofil som ställdes samman i anslutning till att Anders Perklevs ersättare som RÅ skulle utses:

“Kunna hushålla väl med statliga medel” är en av de punkter som lyftes fram i kravprofilen enligt Legally yours som tagit del av rekryteringsunderlaget.

Regeringen valde i detta fallet att genomföra en "kallelseprocess" som alltså innebär att man inte kan söka tjänsten. Sedan flera år annonseras Sveriges tyngsta domarjobb ut genom Domarnämnden men det gällde inte tjänsten som RÅ.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp har hittills ersatt Perklev som tillförordnad riksåklagare.

Ny Justitiekansler
Regeringen väntas även fatta beslut om vem som blir ny Justitiekansler efter Anna Skarhed som haft ämbetet sedan 2009.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt