Skip to content

Sverige får ny polisutbildning för att "möta behoven av fler poliser" - trots tomma utbildningsplatser

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Högskolan i Borås har fått klartecken att starta landets femte polisutbildning. Enligt regeringen behövs det för att "möta behoven av fler poliser". Samtidigt har man haft svårt att fylla de utbildningsplatser som redan finns.

 

Nu kan Polismyndigheten starta landets femte polisutbildning vid Högskolan i Borås. Enligt utbildningsminister Helene Hellmark Knutsson behövs det för att "möta behoven av fler poliser".

-  Vi behöver utbilda fler poliser under en lång tid framöver, säger hon i en presskommentar.

Fem utbildningar 
Regeringens mål är att öka antalet polisanställda med 10 000 personer till år 2024. Under de senaste åren har därför intagningen på polisutbildningen fördubblats. Man har också ökat anslaget till Polismyndigheten med totalt 7,1 miljarder kronor för åren 2018–2020.

Polisutbildningen finns idag på tre lärosäten i Sverige på Umeå universitet, Linnéuniversitet och Södertörns högskola. Nästa år planeras polisutbildningen att starta även på Malmö universitet och nu alltså även på Högskolan i Borås.

Tomma platser
Från och med nästa år är ambitionen att ta in runt 2 000 studerande per år på polisutbildningen. Man har tidigare gått från 300 platser per intag under 2015 och 2016, till 800 platser per intag under 2017 och 2018.

Men trots ett stort intresse har man haft svårt att fylla platserna när de sökande inte har klarat av testerna eller helt enkelt inte dykt upp efter att de kallats. För att råda bot på detta har man sänkt testkraven och funderar även på att erbjuda gratis kost och logi för de som kallas till testerna.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt