Skip to content

Sverige får ny polisutbildning för att "möta behoven av fler poliser" - trots tomma utbildningsplatser

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Högskolan i Borås har fått klartecken att starta landets femte polisutbildning. Enligt regeringen behövs det för att "möta behoven av fler poliser". Samtidigt har man haft svårt att fylla de utbildningsplatser som redan finns.

 

Nu kan Polismyndigheten starta landets femte polisutbildning vid Högskolan i Borås. Enligt utbildningsminister Helene Hellmark Knutsson behövs det för att "möta behoven av fler poliser".

-  Vi behöver utbilda fler poliser under en lång tid framöver, säger hon i en presskommentar.

Fem utbildningar 
Regeringens mål är att öka antalet polisanställda med 10 000 personer till år 2024. Under de senaste åren har därför intagningen på polisutbildningen fördubblats. Man har också ökat anslaget till Polismyndigheten med totalt 7,1 miljarder kronor för åren 2018–2020.

Polisutbildningen finns idag på tre lärosäten i Sverige på Umeå universitet, Linnéuniversitet och Södertörns högskola. Nästa år planeras polisutbildningen att starta även på Malmö universitet och nu alltså även på Högskolan i Borås.

Tomma platser
Från och med nästa år är ambitionen att ta in runt 2 000 studerande per år på polisutbildningen. Man har tidigare gått från 300 platser per intag under 2015 och 2016, till 800 platser per intag under 2017 och 2018.

Men trots ett stort intresse har man haft svårt att fylla platserna när de sökande inte har klarat av testerna eller helt enkelt inte dykt upp efter att de kallats. För att råda bot på detta har man sänkt testkraven och funderar även på att erbjuda gratis kost och logi för de som kallas till testerna.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

10 comments

Sänkta krav! Nästa steg blir väl att kalla in burkor från Långtbortistan. Hemliga polisapiranter.

Det blir billigare att sänka kraven än att poliserna vettig lön.
Och får man in några riktiga stolpskott så är risken mindre
att de hoppar av för att de fått bättre jobb.

Jag förstår inte hur det kan finnas behov av fler poliser eftersom ju regeringen i flera år nu har sagt att vi aldrig har varit tryggare.
Detta faktum har ju dssutom bekräftats av experter som Malena Ernman, Magnus Betnér, Henrik Schyffert, m.fl. ”kulturpersonligheter”.

Dags att släppa det nu? De har ju säkerligen uttalat sig i förhållande till gemene man. Och då finns det förmodligen visst stöd för vad de sagt. De flesta jag känner tycker iaf att de känner sig trygga. Men så är jag också mellanmjölks-medelklass, förstås. Däremot är det så att det såklart att många lever otryggt i det här landet. Men det gäller förmodligen inte främst dig och mig, utan alla de stackar som behöver leva i områden där kriminaliteten får möjlighet att leva fritt. Så dags att köra på lite mer lagom gnäll? Tror inte någon skulle få för sig att ifrågasätta att det behövs fler poliser, inte ens de kulturpersonligheter du nämner. Men för att tona ner alla katastrofscenarion som man måste lyssna på dagarna i ända så är det ju faktiskt helt rimligt att lyfta fram att det många gånger har varit tusen gånger värre att leva i denna världen än vad det är i dag. Mer komplicerat än så är det inte. Men det förutsätter ju förstås att man inte bo på samma gata där skjutningar sker eller om man bor på platser där det är lättare för folk att syssla med ohederligheter utan inblandning från polis eller allmänhet i stor. För det måste ju självfallet stoppas. Och det måste väl även alla katastrofjagare förstå att ingen är emot.

Hmmmm........
Dags att släppa det nu?
Och dags att köra på lite mer lagom gnäll?
För att inte säga att dom flesta du känner är trygga. Kul för dig. Och kul för dom.
Jag tycker i alla fall att det är osmakligt att en mängd kulturpersonligheter ställer sig upp och skränar att vi aldrig har varit tryggare, när verkligheten är en helt annan.
Och jag pratar inte bara om dödsskjutningar drägg emellan.
Har du någon som helst uppfattning om hur statistiken för sexualbrott ser ut?
Det har jag. För 10 år sedan hade 1% av svenska kvinnor utsatts för sexualbrott. Nu är det nära 5%. Och vi vet alla vilka som står för denna ökning. Tycker du det är ok?
Gruppvåldtäkten och misshandeln på Fåfängan t.ex. Om offret hade varit en närstående till dig?
Alla personrån, speciellt mot våra äldre. Kanske också ok med dig?

Men det är ok att du gillar läget. Vi bor ju trots allt i en demokrati med åsikts- och yttrandefrihet.

Min åsikt är att läget är oacceptabelt. Och att sedan åsiktseliten och media inte bara skönmålar, utan direkt ljuger om hur det ser ut och vilka gärningsmännen är tycker jag är fruktansvärt.

Det du säger om att det förmodligen finns ett visst stöd för ”experternas” uttalande om att vi aldrig har varit tryggare visar ju hur mycket du vet.
NTU visar att 11.3% av befolkningen var utsatt för något brott 2005. 2016 var den siffran 15.6%.
Det är en lavinartad ökning av mer eller mindre samtliga brott dom senaste 10 åren.

Men luta dig tillbaka du, och ta på dig dina rosa solglasögon igen. Trygg i vetskapen att du och din vänkrets i alla fall är trygga. Bry dig inte om alla brottsoffer. Dom äldre som slås ned och rånas av ungdomsgäng, kvinnorna som misshandlas och våldtas - också av ungdomsgäng....

Allt är bra i Sverige. Vi har aldrig varit tryggare.

@ Guy Artikeln från nya tider bemödar jag mig inte ens att läsa. Men och? Vad vill du ha sagt med detta? Vad vill du ska ske? Vilka åtgärder ska vidtas? Om du bara länkar så här låter det bara som att det är så jäkla viktigt för dig att påpeka att det minsann inte är svenska män. Skulle jag bli våldtagen inbillar jag i vart fall mig att jag skulle bry mig ganska lite om huruvida det var en svensk man eller inte. För det hade hänt och det hade varit fruktansvärt oavsett. Kopplar du inte samtidigt sånt här till förslag på hur det i så fall ska åtgärdas, dvs. att det finns någon hjälp i att förstå att det rör sig om en viss typ av män och att vi med den kunskapen har bättre chans att åstadkomma riktade insatser - SÄG DET DÅ. Annars låter det bara som rasistiskt dravel. Och det är jag inte det minsta intresserad av.

Jag säger inte att jag gillar läget. Tycker att det framgår ganska klart av min post att det behövs fler poliser och att det finns de som inte är trygga. Och att det finns platser/situationer där kriminella får springa fritt. Och nej, jag har inte superbra uppfattning om sexualbrottstatistiken. Och inte heller vad det beror på att den kan ha ändrats. Är det endast fler brott eller fler som anmäler? Jag vet det iaf inte. Vet bara att det pratas något om ytterst lite öppnare om det nu, oss kvinnor emellan iaf. Så, jag kan inte hålla med om "vi vet alla". För jag vet inte att det är så. Är så lovligt trött på folk som är så jävla övertygade om att de har rätt. Finns inte någon, inte en politiker, och knappt en debatterade människa som kan erkänna brister i sina egna förslag - eller ens framhålla vad som är bra med dem. Man har helt sonika övergått till att övergå till att prata om hur dåliga alla andra är. Men - tillbaka till saken - jag kan såklart leka med tanken att det är som du säger, för det är det kanske. Som sagt - jag vet inte. SÅKLART att det inte är okej. Men gissar att vi kanske är oense om hur det ska åtgärdas? Klart att det är oacceptabelt med ökning av personrån osv. Vad jag efterfrågar - kanske från båda hållen då - är nyanser. Men det är ingen villig att ge - varken folk från din sida av åsiktsspektrat eller den andra sidan. Också väldigt märklig tolkning att skriva att jag inte skulle bry mig om brottsofferna? Återigen säger jag att det behövs fler poliser. Jag säger inte att allting är frid och fröjd och absolut inte att vi kan skita i de som utsätts för brott. Den enda avsedda användningen av "de flesta jag känner är trygga" var att återspegla att det för vissa finns viss rimlighet i vad som sägs om tryggheten, medan det uppenbarligen inte stämmer för andra som inte lever i samma medelklasstillvaro - däribland även min utsatta gamla farmor. Det jag skriver betyder självfallet inte att jag struntar i henne. Bara att jag helt enkelt är lovligt trött på att folk inte kan bemöda sig att utveckla vad man tycker istället för att syrligt skriva en kommentar om "jo vi är så trygga så trygga för det har någon annan sagt". Skriv något mer då för i helskotta. Övertyga mig. Kom med något som det går att lita på. För bitterhet och syrlighet kommer aldrig få mig att ändra åsikt. Proaktivitet - kanske!

@advocatus - Kortfattat är min poäng: man övertygar inte någon genom att agera som en inbördes klubb för åsikts-beundran. Och det är där den politiska diskussionen (i vart fall i högsta grad i sociala medier i kommentarsfält) har hamnat. Tråkigt.

Men sen kanske folk i allmänhet inte bryr sig om att försöka övertyga andra. Man kanske nöjer sig med att prata ilsket om allt som är fel. Sån är jag också ibland, men det är definitivt inte min bästa kvalitet. Men påstår i vart fall inte att jag sitter inne med alla svaren. Det upplever jag alltför ofta att folk gör, alldeles för lättvindigt.

Kära lån sökare!

Du i några ekonomiska svårigheter? Vill du starta ditt eget företag? Lånet bolaget bildades av människorättsorganisationer runt om i världen med det enda syftet att hjälpa de fattiga och människor med ekonomiska svårigheter i livet. Om du vill ansöka om lån, kom tillbaka till oss med informationen nedan e-post: kw007042@gmail.com

Namn:
Lånebelopp som krävs:
Lånets längd:
Mobilnummer:

Tack och gud välsigne
FÖRTROENDE

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.