Skip to content

Svårt med jobb för knarksmugglande lastbilschaufför - hovrätten sänker fängelsestraffet

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

En polsk lastbilschaufför som smugglat narkotika över Öresundsbron får sitt fängelsestraff nedkortat med ett halvår efter att hovrätten funnit att han kan "drabbas av synnerliga svårigheter i sin yrkesutövning". Tullen hittade närmare 500 kilo cannabisharts under golvet i trailern.

 

Mannen dömdes av Malmö tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling efter att ha försökt föra in närmare 500 kilo cannabisharts över Öresundsbron. Narkotikan var gömd under golvet i trailern med ett avancerat öppningssystem med tryckluft och fjärrkontroll. Chauffören skyllde på "okända" personer och hävdade att han inte var ägare till lastbilen.

Varit kurir
Tingsrätten konstaterade att det var orimligt att okända personer skulle ha haft möjlighet att ostört lasta in narkotikan utan mannens inblandning – särskilt eftersom dragbilen behövdes låsas upp och startas för att lönnfacken skulle kunna öppnas.

Det framgick också av en sms-konversation mellan chauffören och en kvinna i Polen att han hade varit införstådd med brottsplanen.

Sammantaget fann tingsrätten att mannen varit medveten om att han fraktade narkotikapartiet över gränsen till Sverige och att han därför skulle dömas för synnerligen grov narkotikasmuggling. Men hans roll hade enligt tingsrätten enbart varit som "kurir".

Svårt med jobb
Fängelsestraffets längd bestämdes därför till sex år och sex månader och mannen dömdes även till 15 års utvisning.

Hovrätten över Skåne och Blekinge lindrar nu straffet till sex år med hänsyn till att mannen har suttit häktad med restriktioner i närmare 14 månader och för att man "kan utgå från att han kommer drabbas av synnerliga svårigheter i sin yrkesutövning" som lastbilschaufför i bland annat Sverige och i Norge, särskilt med hänsyn till utvisningsbeslutet.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt