Skip to content

Studieresa till Nashville med hockeyklubb var "nöje och rekreation" - Skatteverket får rätt om förmån

Foto: Robert Nyholm/TT

Studieresan med hockeyklubben Brynäs IF till Nashville handlade om att "bereda deltagarna nöje och rekreation". Det konstaterar kammarrätten som därmed ger Skatteverket rätt att kräva in full förmånsbeskattning och skattetillägg från en av de anställda som var med på resan.

 

Studie- och konferensresan gick till Nashville i USA för att hockeyklubben Brynäs IF skulle skapa ett nätverk för sponsorer och planera för hur dessa kunde göra affärer med varandra. Med på resan var bland annat en anställd som senare kom att förmånsbeskattas för värdet av denna. Värdet uppgick till drygt 30 000 kronor och Skattverket beslutade även om skattetillägg.

Hockeymatcher och guidad tur
Arbetstagaren överklagade till Förvaltningsrätten i Falun och gjorde gällande att den totala studie- och konferenstiden på resan hade uppgått till 30,75 timmar, vilket låg över gränsen för vad som ska anses utgöra en studieresa. 

Förvaltningsrätten konstaterade att arbetstagaren ändå skulle beskattas för halva värdet. Detta eftersom resan hade haft flera aktiviteter av "rent nöjesinslag", bland annat hade deltagarna gått på tre hockeymatcher, fått en visning av stadens hockeyarena samt en guidad tur i Nashville.

"Nöje och rekreation"
Men Kammarrätten i Sundsvall går på Skatteverkets linje och slår fast att arbetstagaren ska beskattas för resekostnaden i sin helhet. Rätten ifrågasätter resans nytta för hockeyklubben och bedömer att ändamålet med resan istället får anses ha varit att "bereda deltagarna nöje och rekreation".

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt