Skip to content

Stängde av vattnet i styvmoderns "ärvda" våning - slottsägare tvingas betala 150 000 i skadestånd

Foto: Johan Nilsson/TT

Efter en infekterad arvstvist fick den 82-åriga änkan rätt mot sina styvbarn när det gällde den testamenterade nyttjanderätten till en våning på den bortgångne makens slott. Men vattnet och värmen stängdes av och kvinnan hindrades att använda våningen.

 

När den dåvarande ägaren av Trollenäs slott utanför Eslöv avled i december 2010 inleddes en arvstvist mellan å ena sidan mannens hustru sedan 33 år, och makens tre barn från ett tidigare äktenskap. Tvisten gällde bland annat ett testamentstillägg enligt vilket den idag 82-åriga kvinnan skulle ha nyttjanderätt till en privat våning på slottet.

Vann arvstvisten
Den gamla damen gick segrande ur arvstvisten vid Lunds tingsrätt som konstaterade att kvinnan hade rätt att nyttja våningen. Kvinnan kom därefter även överens med den styvson som var vd för bolaget som ägde godset, att hon också skulle ha tillgång till ett tornrum samt att hon hade rätt till varmt och kallt vatten och skälig inomhustemperatur.

Men i juni 2016 stängde godset av både värme och vatten i våningen efter att slottet drabbats av en läcka. Styvsonen ska därefter ha vägrat att koppla på vattnet igen om inte kvinnan lämnade en extranyckel till sin bostad. Badrummet i tornrummet var också avstängt och styvsonen hävdade att kvinnan inte hade rätt att kräva att det fungerade.

"Berövats sin bostad"
Den gamla damen fick återigen vända sig till domstol där styvsonen till slut medgav att man hade satt ner värmen och stängt av vattnet och att damen därför inte kunnat använda varken våningen eller tornrummet. Hon hävdade å sin sida att hon hade "berövats sin bostad" och hon krävde 150 000 kronor i ersättning för detta.

Men styvsonen hävdade å sin sida att den gamla damen inte hade lidit någon skada eftersom hon hela tiden även haft ett hus i Torekov på 250 kvadratmeter och hon hade heller inte "förlorat någon fritid eller gått miste om något evenemang på grund av avtalsbrottet".

150 000 i skadestånd
Tingsrätten fann dock att kvinnans nyttjanderätt hade inskränkts och att hon hade rätt till ersättning. Godset med styvsonen i ledningen ålades därmed att betala det yrkade beloppet om 150 000 kronor. Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer nu domen utan att göra några ändringar.

Hovrätten konstaterar också att godset "numera vitsordat att den aktuella lägenheten och, såsom bolaget får förstås, även tornrummet inte har varit tillgängliga" för den 82-åriga damen under cirka tio månader respektive 50 månader. 

Godset ska även betala alla kvinnans rättegångskostnader på totalt cirka 230 000 kronor.

 

 

 

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt