Skip to content

"Sannolikt över 18 år" - våldtäktsdömd får fängelse efter att hovrätten tagit del av åldersbedömning

Foto: Johan Nilsson/TT

En våldtäktsdömd flyktingpojke får sin dom om ungdomsvård ändrad till fängelse efter en åldersbedömning av honom utifrån visdomständer och lårben. Pojken anses ha varit 18 år eller äldre redan innan han begick brottet. Han döms också till 15 års utvisning.

 

18-åringen dömdes tillsammans med en kamrat i våras i Kalmar tingsrätt till sluten ungdomsvård för att ha våldtagit en kvinna i Kalmar i september 2017.

Pojkarna hade tillsammans med en tredje person slagit följe med kvinnan mitt i natten och försökt prata med henne. Vid ett kolonilottområde hade de överfallit henne och våldtagit henne en i taget medan de två andra hållit fast henne. En av dem hade även tagit en bild där 18-åringen "poserar" intill kvinnan som ligger utslagen på marken.

Innan överfallet hade kvinnan ringt sin make som då gått för att möta henne. När han inte hittade henne ringde han polisen som fann henne strax efter våldtäkten.

Trodde han var 17 år
Tingsrätten bedömde att 18-åringen hade en ålder av 17 år vid våldtäkten och han dömdes därför till 14 månaders sluten ungdomsvård. Tingsrätten hänvisade till det personnummer han hade tilldelats och konstaterade att det var det "mest sannolika" att han var född då. Tingsrätten kommenterade dock inte huruvida det fanns någon läkarundersökning av pojken eller inte.

Den andra pojken hade enligt tingsrätten varit 16 år vid våldtäkten och dömdes till 11 månaders sluten ungdomsvård. I hans fall fanns det enligt domen en rättsmedicinsk undersökning av nyckelben, knä och visdomständer.

Båda pojkarna är ensamkommande från Afghanistan och de dömdes även till tio års utvisning och att betala drygt 170 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Undersöktes ett halvår innan
Göta hovrätt skärper nu påföljden för den pojke som tingsrätten ansåg vara 17 år. Hovrätten dömer honom till två och ett halvt års fängelse och 15 års utvisning.

Enligt ett rättsmedicinskt utlåtande talade undersökningar av visdomständer och lårben för att pojken var 18 år eller äldre redan när undersökningen genomfördes våren 2017, det vill säga cirka ett halvår innan våldtäkten.

Den yngre pojken får också sitt straff skärpt till 14 månaders sluten ungdomsvård och även han döms till 15 års utvisning.

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt