Skip to content

"Roterade i flera led" - djurplågeri när 16-åring kastade katt men kamrater som filmat frias

Foto: Hasse Holmberg/TT

16-åringen lockade till sig katten, lyfte upp den och kastade iväg den medan två kompisar filmade och sa att "katten ska flyga". Djurplågeri anser hovrätten som dock går på tingsrättens linje och frikänner de båda kompisarna eftersom de inte insett att katten skulle kastas i väg "med sådan kraft och så långt som skedde".

 

Händelsen inträffade på en cykelväg i Höganäs där den 16-åriga pojken lockade katten till sig, lyfte upp den och kastade iväg den. Med på platsen fanns även två kompisar,16 och 18 år gamla som filmade och kommenterade händelseförloppet. 18-åringen ska bland annat ha sagt något i stil med att "katten ska flyga".

Filmen speds i sociala medier där den uppmärksammades av bland annat en tidning. Ägaren kände igen katten när han såg den i tidningen och kontaktade polisen.

Skygg och rädd
Ägaren uppgav att vid tiden kring händelsen kom hans katt hem och var skygg och rädd, den hade ont i ryggen och ville inte gå ut. Efter en vecka verkade katten enligt ägaren vara återställd.

Även en veterinär vittnade i tingsrätten och uppgav att han förväntat sig att katten "i vart fall fått sträckningar i ryggen" och att "det hade kunnat gå mycket värre". I det aktuella fallet hade katten nämligen ingen kontroll eftersom den "roterade i flera led".

Alla tre ungdomarna har framhållit att de inte hade någon avsikt att skada katten. 

Inget inflytande
Tingsrätten konstaterade att skaderisken redan baserat på filmen fick anses ha varit mycket hög, vilket den som kastade också måste ha insett. Utredningen gav däremot inte stöd för att kompisarna som filmade skulle kunna dömas som medgärningsmän.

Detta bland annat eftersom den ena av kompisarna filmade allting omkring sig hela tiden och han hade börjat filma redan när katten var på väg fram till 16-åringen. Filmandet av händelseförlopept kunde enligt tingsrätten "inte anses ha avvikit från hans normala beteende". 

Tingsrätten konstaterade också att det inte stod klart att den andra kompisen som tyckte att katten skulle "flyga", förstod eller borde ha förstått att hans uttalande skulle ha "något egentligt inflytande över händelseutvecklingen".

Inte räknat med lidande
Ingen av kompisarna kunde därmed enligt tingsrätten dömas för medhjälp till djuplågeri. Hovrätten anser å sin sida att det är styrkt att de två frikända ungdomarna främjat den dömde 16-åringen i hans uppsåt genom sina kommentarer och att de insett detta.

Det är däremot inte styrkt enligt hovrätten att de haft anledning att räkna med att katten skulle kastas iväg "med sådan kraft och så långt som skedde och att den därigenom skulle utsättas för lidande".

Domen mot 16-åringen som kastat katten står fast i hovrätten och han döms för djurplågeri till 30 dagsböter å 50 kronor.

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

10 comments

Eftersom personer som filmar förloppet får uppfattas ha agerat utifrån ett handlande vilket utgjort en naturlig drivkraft för förövaren ifråga finns därmed en rättslig grund för åklagaren, att tilldela överinstansen möjlighet att även fälla dessa för medverkan till brott.

*

Om du läser texten så framgår det att de visserligen har uppfyllt kraven för medverkan till brott, men att straffbarhet även kräver att de medverkande uppsåtligen har velat medverka till djurplågeriet. Det har inte åklagaren kunnat styrka.

Åklagaren torde därmed inte ha förstått betydelsen av, att peka på den grund som jag kort redogör för.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Harriet, jag är inte någon jurist även om jag jobbat med juridik och offentlig upphandling inom IT som utbildad systemvetare. Men jag undrar om du hade skrivit samma kommentar om det var illegalt att rädda en katt? Det har jag väldigt svårt att tro... Rätt mig om jag har fel men en seriös jurist/advokat bör alltid utgå med en neutral inställning och inte baserat på vad han/hon har för diverse åsikter.

I övrigt vill jag påpeka att jag inte någon typisk djurvän (jag är mycket mer intresserad av teknik) men jag ser inte heller positivt på att skada djur på något sätt. Samtidigt är det fråga om en pojke på 16 år... straffmyndig men också ett barn med en ej fullt utvecklad hjärnkapacitet. Det finns många stygga barn, varav många som gör betydligt värre saker utan minsta pekpinne. Man kan bara hoppas att just denna pojke lärt sig en läxa.

Blott Sverige svenska barbarer har.

Nja.
Definitionen av ”svenska” är ju numera rätt så vid.
Som t.ex. fallet med dom 8 svenska män som gruppvåldtog en kvinna på en finlandsfärja 2015.

Jag skulle gissa att dom unga män som försökte lära katten flyga kommer från samma världsdel som dessa 8 män. Och nej, det är INTE Sverige.

Modigt av dig att våga gissa. En annan - som gjort sig besväret att läsa domen - kan å andra sidan meddela att åtminstone två av de tre tappra gossarna i fråga, inbegripet kastaren, har namn som klingar minst lika svenska som Lars eget.

Kast med liten käring är nästan värre.

Balkongflickorna är ju tyvärr en ickefråga i detta land.

Tills helt nyligen fanns det ju inte ens någon hedersproblematik i Sverige.
Ja, det finns ju dom som fortfarande anser att detta är en skröna, likt råttan i pizzan.

Nu kan man till och med läsa i Aftonbladet att 240 000 unga lever under hedersförtryck. I Sverige.

Men våra odugliga feministliberaler till politiker tycker att det är viktigare att diskutera stora frågor som könsneutrala toaletter, kvotering till bolagsstyrelser och förbud mot tyrrunan.

Väljarna, eller i alla fall runt 80% av dom, verkar ju hur som helst skitnöjda med detta nya Sverige.
Och det kanske är tur eftersom det ju är dom som bokstavligen talat har valt att ha det så här.

Feles, då är det säkert "svenskar" i AFA, VP eller MP. Samma skrot och korn... MP har ju gått ifrån sin kärnfråga! De bidar numer sin tid till SD förakt och islamisering. Som för den delen inte är särskilt djur- eller miljövänligt.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.