Skip to content

Rädda vittnen inte orsak till inställda rättegångar - Domstolsverket kritiserar uppgifter i media

Foto: Noella Johansson/TT

Rädda vittnen är inte den vanligaste orsaken till inställda rättegångar. Det uppger Domstolsverket i en kommentar efter att felaktiga uppgifter spritts i ett flertal medier.

 

Nära 22 procent av de planerade brottmålsförhandlingarna i landets tingsrätter blev inställda under förra året enligt statistik från Domstolsverket. Enligt uppgifter i flera medier ska detta till stor del ha berott på att vittnen varit rädda att ställa upp. Men det är enligt Domstolsverket fel. 

Frånvarande vittnen
Av de drygt 57 000 brottmålsförhandlingarna som skulle ha genomförts förra året blev 704 stycken inställda på grund av att vittnen inte fanns på plats. Det är 1,2 procent.

Detta kan då jämföras med två andra vanliga anledningar till att brottmålsförhandlingar ställs in nämligen bristande delgivning som utgör 24 procent av de inställda brottmålsförhandlingarna och parts frånvaro som står för 14 procent.

"Hastigt förhinder"
Den största anledningen till att en brottmålsförhandling inet kan genomföras är dock enligt Domstolsverket så kallat "övrigt hinder" som utgör 34 procent av de inställda förhandlingarna.

I den kategorin finns allt ifrån att domaren fått "hastigt förhinder" till att ett juridiskt ombud fått ett mer akut fall. Det kan också handla om nya omständigheter som ska tas in i rättgången och som parterna behöver förbereda sig för.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt