Skip to content

Rädda vittnen inte orsak till inställda rättegångar - Domstolsverket kritiserar uppgifter i media

Foto: Noella Johansson/TT

Rädda vittnen är inte den vanligaste orsaken till inställda rättegångar. Det uppger Domstolsverket i en kommentar efter att felaktiga uppgifter spritts i ett flertal medier.

 

Nära 22 procent av de planerade brottmålsförhandlingarna i landets tingsrätter blev inställda under förra året enligt statistik från Domstolsverket. Enligt uppgifter i flera medier ska detta till stor del ha berott på att vittnen varit rädda att ställa upp. Men det är enligt Domstolsverket fel. 

Frånvarande vittnen
Av de drygt 57 000 brottmålsförhandlingarna som skulle ha genomförts förra året blev 704 stycken inställda på grund av att vittnen inte fanns på plats. Det är 1,2 procent.

Detta kan då jämföras med två andra vanliga anledningar till att brottmålsförhandlingar ställs in nämligen bristande delgivning som utgör 24 procent av de inställda brottmålsförhandlingarna och parts frånvaro som står för 14 procent.

"Hastigt förhinder"
Den största anledningen till att en brottmålsförhandling inet kan genomföras är dock enligt Domstolsverket så kallat "övrigt hinder" som utgör 34 procent av de inställda förhandlingarna.

I den kategorin finns allt ifrån att domaren fått "hastigt förhinder" till att ett juridiskt ombud fått ett mer akut fall. Det kan också handla om nya omständigheter som ska tas in i rättgången och som parterna behöver förbereda sig för.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

Ja, om man räknar statistiskt på alla brott och tar med både cykelstölder och mord ...
Då ser man att hot omt vittnen inte är något problem, speciellt inte vid cykelstölder.

Låt mig gissa att huvuddelen av de 700 tillfällena där vittnen inte vågar vittna kan vara
400 fall av mord, dråp och misshandel med dödlig utgång.

Kanske domstolsverket kunde fundera en gång till om man skall se det som ett problem
även om det kan påverka valet om två månader

Mycket bra slutsats. Ytterligare en ledtråd ligger i begreppet "inställd rättegång" - ingår "inställd förundersökning" i detta? Antar det i så fall varit Åklagarmyndigheten som haft att kommentera uppgifterna, snarare än Domstolsverket.

Att personer som kallats att vittna av rädsla inte gör det är givetvis ett problem, oavsett hur vanligt eller ovanligt det är. Dock skulle jag, utan att ha statistik på det, säga att det bara i ett fåtal fall rör sig om mål med den allvarligaste brottsligheten. Dels har vi inte så många sådana rättegångar varje år i svenska domstolar att det kan vara förklaringen, dels vet jag av egen erfarenhet att vittnen som uteblir förekommer i alla typer av brottmål. Den vanligaste orsaken är att man glömt bort att man är kallad, skulle jag säga, och i de flesta fall kommer vittnet till nästa förhandling. Det är inte helt ovanligt att poliser och väktare missar kallelser, och de är typiskt sett inte rädda för att vittna och kommer vid nästa tillfälle.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.