Skip to content

Prisvillkor för onlinebokning skadar hotellkonkurrens - booking.com hotas av miljonvite

Foto: Henrik Montgomery/TT

Onlineföretaget Booking får inte kräva att hotellen har sina lägsta priser bara hos dem och inte på sina egna webbplatser. Det slår patent- och marknadsdomstolen fast i en dom. Villkoren måste nu tas bort i företagets avtal med hotellen som därmed får rätt att sätta vilka priser de vill på sina egna webbplatser.

 

Det är upp till enskilda hotell att sätta sina egna prisnivåer på sina egna webbplatser. Onlinebokningsföretaget Booking kan inte längre kräva att hotellen har sina lägsta priser enbart hos booking.com där konsumenter kan jämföra priser och boka hotellrum.

Domen från patent- och marknadsdomstolen kommer efter att branschorganisationen Visita med cirka 1 400 hotell i Sverige drivit frågan mot Booking som nu alltså måste ta bort villkoren om lägsta pris för de anslutna hotellen. Annars väntar ett vite på upp till 30 miljoner kronor.

Begränsar priskonkurrensen
Villkoren begränsar enligt domstolen priskonkurrensen på hotellrumsmarknaden och det spelare ingen roll om detta inte varit det ursprungliga syftet med villkoren. Begränsningen gör det enligt domstolen också svårare för nya aktörer att slå sig in på marknaden för onlineresebyråer.

Konkurrensbegränsningarna är dessutom "märkbara" eftersom i stort sett alla svenska hotell är anslutna till webbplatsen booking.com.

Domstolen anser inte heller att villkoren är nödvändiga för att Booking ska kunna driva sin tjänst.

Ta bort villkoren
Booking har nu tre månader på sig att ta bort villkoren i sina avtal med de svenska hotellen annars väntar vite. Booking ska också ersätta Visitas rättegångskostnad på närmare sex miljoner kronor.

En av domstolens ekonomiska experter är skiljaktig i domen och vill avslå Visitas talan med hänvisning till att någon "faktisk eller potentiell konkurrensbegränsning" inte har visats.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt