Skip to content

"Polisen feltolkar minskningen av bostadsinbrotten - det är kriminaliteten som har anpassat sig"

DEBATT - av Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis  

 

I tidningen Hem & Hyra feltolkar Tomas Håkansson vid polisens Utvecklingscentrum Syd den kraftiga minskningen av bostadsinbrotten. Samma budskap har polisens sakkunnige Göran Landvall vid Nationella operativa avdelningen, Noa, framfört i bland annat SVT Nyheter och tidningsartiklar.

Bostadsinbrotten har minskat kraftigt utom i vissa välbärgade områden nära Stockholm. Den totala minskningen är 16 procent och beträffande villainbrott 21 procent. I Borås har det varit en minskning från 123 till 38 stycken.

Minskningen påstås vara resultatet av brottsförebyggande insatser med grannsamverkan , tekniskt skydd och samarbete mellan polisregioner och kommuner. Att uppklaringen stadigt fortsätter att närma sig noll ingår inte i informationen.

Det är pinsamt att behöva medge att allt mindre resurser satsas på att klara upp den seriebrottslighet varav hälften begås av utländska ligor. Minskningen i Borås fordrar en djupare analys.

I Stockholmsområdet har bostadsinbrotten dock ökat i Lidingö, Sollentuna, Täby, Värmdö Huddinge och Vallentuna trots väl fungerande grannsamverkan och stor satsning på teknik. Uppenbarligen är närheten till Stockholm och utförselmöjligheterna av stöldgods viktig.

Däremot har polisen inte sett något samband med att brottsligheten, främst i södra Sverige där minskningen av bostadsinbrott varit störst, istället har övergått till andra tillgrepp.

Ökningen av andra tillgrepp har den senaste tiden inriktats på rent häpnadsväckande stölder av bland annat bin, hö, kosmetika, skor, kläder, glasögon, hästsadlar och partier från butiker och firmor. Stölderna av skogs- och lantbruksmaskiner, grävmaskiner, diesel, byggverktyg, bilar, båtar, cyklar, datorer, mobiltelefoner fortsätter som tidigare.

Inriktningen har alltså ändrats från bostäder till större inbrott som ger mera pengar och är lättare av sälja vidare. Tidigare har det mesta gått utomlands men nu har andrahandsförsäljningen ökat även i Sverige och tjuvar och hälare har gripits.

Polisen försöker nu använda den kraftiga minskningen av bostadsinbrotten till att skapa intrycket att den allvarligaste tillgreppsbrottsligheten, som är det största gisslet för medborgarna, innebär en generell minskning av tillgreppsbrott. Det är en uppenbar strategi då polisen tvingats att ta orimliga resurser från mängdbrott och till bekämpning av sprängningar, skjutningar och mord i utanförskapsområden.

Mönstret beträffande bostadsinbrotten tyder på att kriminaliteten anpassat sig och flyttat fram sina positioner där den lokala polisen övergivit kontakten med medborgarna.

 

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt