Skip to content

"Polisen feltolkar minskningen av bostadsinbrotten - det är kriminaliteten som har anpassat sig"

DEBATT - av Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis  

 

I tidningen Hem & Hyra feltolkar Tomas Håkansson vid polisens Utvecklingscentrum Syd den kraftiga minskningen av bostadsinbrotten. Samma budskap har polisens sakkunnige Göran Landvall vid Nationella operativa avdelningen, Noa, framfört i bland annat SVT Nyheter och tidningsartiklar.

Bostadsinbrotten har minskat kraftigt utom i vissa välbärgade områden nära Stockholm. Den totala minskningen är 16 procent och beträffande villainbrott 21 procent. I Borås har det varit en minskning från 123 till 38 stycken.

Minskningen påstås vara resultatet av brottsförebyggande insatser med grannsamverkan , tekniskt skydd och samarbete mellan polisregioner och kommuner. Att uppklaringen stadigt fortsätter att närma sig noll ingår inte i informationen.

Det är pinsamt att behöva medge att allt mindre resurser satsas på att klara upp den seriebrottslighet varav hälften begås av utländska ligor. Minskningen i Borås fordrar en djupare analys.

I Stockholmsområdet har bostadsinbrotten dock ökat i Lidingö, Sollentuna, Täby, Värmdö Huddinge och Vallentuna trots väl fungerande grannsamverkan och stor satsning på teknik. Uppenbarligen är närheten till Stockholm och utförselmöjligheterna av stöldgods viktig.

Däremot har polisen inte sett något samband med att brottsligheten, främst i södra Sverige där minskningen av bostadsinbrott varit störst, istället har övergått till andra tillgrepp.

Ökningen av andra tillgrepp har den senaste tiden inriktats på rent häpnadsväckande stölder av bland annat bin, hö, kosmetika, skor, kläder, glasögon, hästsadlar och partier från butiker och firmor. Stölderna av skogs- och lantbruksmaskiner, grävmaskiner, diesel, byggverktyg, bilar, båtar, cyklar, datorer, mobiltelefoner fortsätter som tidigare.

Inriktningen har alltså ändrats från bostäder till större inbrott som ger mera pengar och är lättare av sälja vidare. Tidigare har det mesta gått utomlands men nu har andrahandsförsäljningen ökat även i Sverige och tjuvar och hälare har gripits.

Polisen försöker nu använda den kraftiga minskningen av bostadsinbrotten till att skapa intrycket att den allvarligaste tillgreppsbrottsligheten, som är det största gisslet för medborgarna, innebär en generell minskning av tillgreppsbrott. Det är en uppenbar strategi då polisen tvingats att ta orimliga resurser från mängdbrott och till bekämpning av sprängningar, skjutningar och mord i utanförskapsområden.

Mönstret beträffande bostadsinbrotten tyder på att kriminaliteten anpassat sig och flyttat fram sina positioner där den lokala polisen övergivit kontakten med medborgarna.

 

 

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

34 comments

Enligt polisen själva i den utbildning de ger oss grannsamverkare utförs praktiskt taget alla inbrott av utländska ligor. De skickas hit några månader i taget för stöldturnéer och erbjuds tak över huvudet av landsmän med PUT i Sverige. En brottslighet av den karaktären bör polisen kunna få bukt med genom riktade insatser som deras tyska kollegor lyckats utmärkt med. Återigen är det ”resursbristen” som sätter krokben. Eller är det oengagemang och inkompetens som ligger bakom?

Din kommentar, Berra ,är seriös och visar på intresse och kunskap. Därför kommenterar jag gärna ! Varför har bostadsinbrotten i Sverige ökat med 30 procent sedan 2007 medan den minskat med 30-40 procent i Norge och Finland ? Ligabrottsligheten med båt- och bilstölder har inte heller någon motsvarighet där !

Det är riktigt att den Tyska polisen är framgångsrik och där har svensk polis mycket att lära enligt SVD Debatt. Då det gäller de Georgiska ligorna som svensk polis åter påstår sig ha fått bukt med så hade de härjat fritt med "ankarpersoner" redan 2010 då jag gick i pension. Sedan har de kunnat fortsätta med samma recept trots att många gripits varje år.

Nu då bostadsinbrotten går ner vädjar försäkringsbolag,företagare,firmor,affärsidkare förtvivlat via SVD om att polisen inte skall slå sig till ro med att bostadsinbrotten har gått ner utan se hur de internationella stöldligorna gått över till brottslighet som hotar deras existens. För Sverige är detta väldigt allvarligt men försäkringar från polis och politiker är mest tomma ord.

Då det gäller den inhemska brottsligheten är jag förvånad över varför polisen nästan bara talar om utländska ligor. I mitt huvud finns något om att det var en lokal liga som stod för de flesta bostadsinbrotten i Borås där sedan bostadsinbrotten nu gått ner dramatiskt. Kan någon bekräfta detta ? Sanningen är att NOA och informatörerna totalt bortser från att lokalpolisen bara klarar av att utreda gripandebrotten trots att det är uppenbar seriebrottslighet. Därför är uppklarningen så usel ! Jag har tagit upp detta i tidigare artiklar.

Lyckligtvis visar SVT i dag att situationen inte är så illa i Sverige som DJ ger intryck av.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=7008885

Sverige har aldrig varit tryggare och den enda risken vi har i Sverige är att
okunskapen om hur tryggt vi har det har ökat

Så. Enligt din ”logik” har trygghet bara att göra med risken att bli mördad eller skadad av våld?

Har du, som uppenbarligen är en expert på området, någon uppfattning om ökningen av sexualbrott?
Om dessa kan ha en inverkan på trygghet?
Vilka förövarna är?

Den största risken för våldtäkt är fortfarande hemma hos din egen man.
Det är altså tryggare att gå runt i Tensta i bikini
än att sitta hemma och dricka kaffe.

"Det är altså tryggare att gå runt i Tensta i bikini"
Skicka ut din flickvän i Tensta för att bevisa ditt påstående,

Han har garanterat aldrig satt sin fot i Tensta, eller något annat ”utsatt område”.

Det är lätt att ha åsikter från sidlinjen.

@ C Andersson

Eftersom sexualiserat våld i hemmet till största delen är ett kvinnoproblem
så tror jag att du är tryggare hemma än om du går runt i bikini i Tensta

Jag tycker bikini är lite väl kvinnligt för min del. Jo, jag har gått runt i Tensta utan att bli antastad. Det är väl fyrtiofem år sedan senast jag var där. Jag kanske ska säga sist för jag kommer inte att åka dit igen.

Frugan använder inte heller bikini. Hon har formerna på fel ställe. Hon har aldrig varit i Tensta såvitt jag vet. Jag ska fråga henne när hon kommer hem från jobbet. Hon ska gå i pension om en vecka. Jag bävar för nu blir det slut på egentiden.

Vill bara flika in att det där förmodligen inte stämmer längre. Enligt BRÅs nationella trygghetsundersökning så är den vanligaste brottsplatsen för sexualbrott allmän plats och den vanligaste gärningsmannen helt okänd för offret. Och så har det varit i de senaste årens undersökningar.

Och. Om man tittar på just BRÅs statistik, istället för att bara läsa vinklade vänsterliberala artiklar på SVT, DN och Aftonbladet, så är ju sanningen att nästa samtliga brott har ökat explosionsartat dom senaste åren.

Andelen som har utsatts för sexualbrott har ökat med över 250% på 10 år
https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/valdtakt-och-...

Rån har ökat med 50% på 10 år
https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/ran.html

Dödligt våld har ökat med nära 40% på 10 år
https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/mord-och-drap...

Så. Att bräka ur sig mantrat att vi aldrig har varit tryggare är ju inte riktigt med sanningen överensstämmande.

Ja så är det så klart med nya samtyckeslagen

När man har Stadigt Får Man Sätta På NÄR-MAN-VILL
(När man är FREE Får Man Sätta På DEN-SOM-VILL
detta det sista är mycket roooliiigaaree men det gäller att
Det Finns Ett Antal Damer som vill - this is the male problem)

Ovanstående självklarhet har blivit obsolet o förlegad sedan
2018-07-01!!!

Härligt med lite ordning.
Här forsvinner kommentarerna snabbare än öl i sommarvärmen

Vilket fantastiskt land detta nya Sverige är.
Ett rent utopia.
Inte bara har vi aldrig varit tryggare.
Vi har dessutom åsikts- och yttrandefrihet.
Eller?

Din kommentar om yttrandefrihet har blivit anmälld efter mindre än en timme.

Ja. Anmäler som opassande istället för att bemöta min kommentar.

Det finns gott om fascister på detta forum.
D.v.s. individer som inte kan acceptera att det finns människor som inte tycker som dom. Individer som äger sanningen. Vet bäst.
Tycker man inte rätt så har man ingenting i detta forum att göra.

Lite tragiskt i mina ögon.

Men. Jag förstår det.
Det kan ju inte vara lätt att vara liberal, Socialdemokrat eller miljöpartist i dessa dagar.
Argumenten börjar nog tyna. Även om det bevisligen fortfarande finns dom som yrar mantrat ”vi har aldrig varit tryggare”.... snacka om att spotta alla våldtäkts-, rån- och andra brottsoffer i ansiktet.

If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear.

Så synd att vissa inte fattar detta.

Den nakna sanningen är inte anständig

Jag betraktar "anmäld som opassande" som pubertetstrots.

Ska vi ha ett brandförsvar värt namnet måste vi priortera bort välfärden. Som skola, sjukvård, äldreomsorg och opera. Samt dra ned på tull och polis.

https://www.svt.se/opinion/lars-axelsson-om-skogsbranderna-och-beredskapen

Min artikel handlar om tillgreppsbrottslighet. Jag hade hoppats att det skulle leda till en bred debatt. Istället passar samma personer som alltid på att flytta fokus till något helt annat och förstöra intresset för en seriös debatt.

Om man rimligen ska kunna bekämpa den grövre kriminaliteten och bostadsinbrotten, så ska man gå ur EU och Schengen!

För det är pga EU och Schengen som vi inte får ha koll på vår nationsgräns. Det ska ju vara en fri inre marknad inom EU utan gränser och utan hinder för varor, människor och tjänster, enligt den högtravande EU-retoriken!

Detta leder till att utländska ligor friktionsfritt kan passera nationsgränsen i båda riktningarna. Tack vare EU och Schengen får vi ett inflöde av kriminella individer, illegala vapen och narkotika, samt ett utflöde av stöldgods.

Situationen är extremt allvarlig, vilket inte det EU-vurmande politiska etablissemanget har fattat. Det går inte att bara förlita sig på polisen för att komma tillrätta med denna brottslighet. Vi har en negativ utveckling och en brutalisering i vårt samhälle, som gör att poliser slutar isitt yrke, vilka inte ersätts i tillräcklig omfattning med bibehållen kvalitet. Antalet poliser som själva säger upp sig är följaktligen fler än antalet poliser som pensionerar sig.

Lägg därtill att vissa svenska högljudda personligheter kontraproduktivt, av diverse grumliga godhetsskäl, återkommande trummar in att Sverige är ett rikt land, vilket de facto är att signalera till de utländska ligorna att här finns det pengar samt värdefulla varor att hämta och kassera in.

Hur svårt kan det vara att komma tillrätta med denna typ av brottslighet?

Svaret är:
SVEXIT, och som Fälldin sa "håll gränsen"!

Det ligger mycket i vad du skriver, gruelse ! Att vi drabbats så hårt beror ju först och främst på att vi släppt kontrollen över våra gränser i den förvissningen att brottsligheten fanns utanför EU och Schengen. Den naiviteten var oförlåtlig och är grunden för nästan alla problem som vi drabbats av. Beträffande Georgien så var det sedan visumtvånget togs bort som vi drabbades hårt och direkt. Nu är det också i huvudsak kriminella ligor från Litauen och Polen som drabbar oss. EU-samarbetet beträffande skogsbränderna var ju synnerligen lyckosamt. Då är det ett gyllene läge att ( liksom tyskarna ) fortsätta samarbetet mot de kriminella !

"Min artikel handlar om tillgreppsbrottslighet. Jag hade hoppats att det skulle leda till en bred debatt. Istället passar samma personer som alltid på att flytta fokus till något helt annat och förstöra intresset för en seriös debatt."

Allt hänger ihop på det ena eller andra sättet. Du skriver om skogsbränderna. Hur hänger det ihop med tillgreppsbrottsligheten? Vem är det som förflyttar fokus?

Det hänger ihop på det sättet att Regeringen har inte utnyttjat möjligheten att stoppa de utländska ligorna via EU. Visserligen har dom och polisen i symbios påstått det men det är inte trovärdigt. Tyskarna har lyckats och bekämpningen av våra bränder har naturligtvis skapat kanaler som nu måste användas just för att komma åt ligorna !

Polisledningens uppgifter om att bostadsinbrotten och andra tillgreppsbrott minskar verkar vara missvisande, då bostadsinbrotten minskar i ett område så ökar de i något annat. Vidare inriktar sig en del tjuvar på andra saker att stjäla istället för ur bostäder, t ex bisamhällen och maskindelar.
För att få bukt med ovannämnda tillgreppsbrottslighet krävs en decentraliserad och närvarande polis i lokalsamhället.

@Ola Korstedt 20:47
"För att få bukt med ovannämnda tillgreppsbrottslighet krävs en decentraliserad och närvarande polis i lokalsamhället."

Jaså! Hur realistiskt är det med mer poliser i lokalsamhället med tanke på brutaliseringen och den ökande sociala oron i det svenska samhället, samt med tanke på att fler poliser slutar sitt yrke i förtid än de poliser som går i pension?

Vilken vikt tillmäter du det svenska EU-medlemskapet och Schengensamarbetet, som har gjort att utländska stöldligor fritt kan passera den svenska nationsgränsen i båda riktningarna, i frekvensen av bostadsinbrott och andra tillgreppsbrott?

Håller med "Gruelse" att Schengensamarbetet och EU har underlättat för de internationella stöldligorna. Här måste det stramas åt.
När det gäller min vision om en decentraliserad polis inom polismyndighetens ram stämmer det att det finns så pass få poliser som kan verka ute i lokalsamhället, men jag anser att en decentralisering med korta beslutsvägar kan bidra till att poliserna kommer tillbaka.

Din bästa, eller snarare enda bra, kommentar.

För allt hör ju ihop.

Skitkul att så många här retar sig på att vissa (jag känner mig inte träffad) alltid relaterar sina kommentarer till immigrations-/integrationskatastrofen.
Det är säkert dom som har köpt mantrat att man inte kan ställa grupp mot grupp också.
Som inte förstår att det finns en direkt koppling mellan att våra pensionärer nu får äta fil till middag och att en stor del av kommunernas resurser måste gå till flyktingarna.
Pengarna kan inte räcka till allt och alla. Det fattar ju till och med en idiot.

Är allt flyktingarnas fel? Nej. Givetvis inte.
Men är det inte konstigt? Immigrationen och integrationen kostar flera tiotals miljarder. Per år!
Men det finns inte pengar till brandsläckningsplan och bemanning till dessa.

Till och med Aftonbladet skriver ju nu att nästan alla våldtäktsmän är av utomeuropeiskt ursprung.
Samma tidning, som tills helt nyligen menade att hederskultur bara var en skröna, skriver nu att hedersförtryck drabbar 240 000 unga i Sverige.

Vi vet ju nu att inte ens hälften av flyktingarna i arbetsför ålder arbetar efter 10 år i landet.
Det kanske går om dom är några tusen. Som i andra länder.
Men när dom som nu är hundratusentals. Och dom ska försörjas. Ha sjukvård. O.s.v.
Hur tror ni att det kommer att gå?
Det har ju länge varnats för att detta inte kommer att gå.
Även om vi drar ned på omsorg och välfärd så kommer kommunerna att behöva höja skatten kraftigt. Plus all annan skattehöjning, som t.ex. den nya bränsleskatten.
Samt att vi, som den nya Moderatledaren redan har sagt, kommer att behöva arbeta till vi är 75.

Och i detta läge gråter personer för att man förstör intresset för en bred debatt om tillgreppsbrottslighet....

Suck säger jag.
Fantastiskt att man har fokus på rätt saker.

Men det säger ju en hel del om oss svenskar. Det är nog därför vi har hamnat i den situation vi nu befinner oss i.
Det är ju vi själva som har valt det. Bokstavligen talat.

Som man bäddar får man ligga & Är huvudet dumt så får kroppen lida.

Precis
Planet störtar, men piloterna har en bred och seriös diskussion om vilken färg man ska ha på sockarna till bruna loafers.

Men poliser har väl aldrig haft förmåga att prioritera rätt saker.
Dom förstår nog inte riktigt syftet med sin egen verksamhet, d.v.s. att tillsammans med övriga myndigheter inom och utom rättsväsendet genom sina insatser bidra till målet för kriminalpolitiken – att minska brottsligheten och öka människors trygghet.
Det är ju bara att öppna ögonen, och se hur det ser ut i samhället.

I den närmaste framtiden får vi räkna med höga skatter (alt sk avgifter) som vi får allt mindre för. Antalet som skall försörjas kommer att fortsätta öka genom sk anhöriginvandring samt vanlig sk flyktinginvandring. Dessutom kommer antalet gamla att öka. För att dra denna slutsats behöver man ej vara speciellt klyftig. Det är uppenbart hur det ser ut trots alla floskler från den sk "eliten". (Som ju har sitt på det torra). Det blir ett spännande val

One thing, like the days - the house is the ministry, the mind like temple mean the highway. So ......So the Traffic rule and Hemnet rule can be applying.

Safer and protector also guardian need sightseeing for care of , Nurture and improvement.

EU - Ligorna - Schengen

Har Ni glömt ZiggeROM/TiggeROM i sossesverige Platsade INTE
Utländska ZiggeROM förrän efter 1954 - sossesverige tyckte det
var tillräckligt med problem med dem man redan hade.

Det fanns ju t o m TattarKraveller Jönköping 1948 - det är sånt som
AzozialDemkraterna försökt o försöker Tiga Ihjäl men som SD tagit
upp i sin nya film (om nu inte specifikt tattarkravallerna)

Georgiska Ligorna - Anders berätta mer för oss som inte vet.

Z-Mannen konstaterat att vi har ett antal (eller massor) av georgier
som begår brott med ZiggeROM-modus - Är dom ZiggeROM eller
"vanliga" georgier - om det sistnämnda - hur hög är kriminaliteten i
Georgien - o de georgier som är här - vad jobbar de med eller är
det tiggerier/kriminalitet o övrigt ZiggeROM-beteende?

Vi normala vet för lite om georgierna

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.