Skip to content

Polis tar över Center mot våldsbejakande extremism - "vi ska visa konkret handlingskraft"

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Kriminalkommissarie Jonas Trolle tar över som chef för Center mot våldsbejakande extremism som inrättades vid Brottsförebyggande rådet i vintras. 

 

Jonas Trolle blir chef för Center mot våldsbejakande extremism. Han är kriminalkommissarie och polis sedan drygt 20 år tillbaka med lång erfarenhet av att arbete mot grov organiserad brottslighet.

Bland annat har han varit operativ chef vid Länskriminalens spaningsrotel i Stockholm och han kommer närmast från tjänsten som biträdande lokalpolisområdeschef på Södermalm i Stockholm.

"Kapten Klänning"
Han blev känd för allmänheten när han 2014 skrev boken "Jakten på Kapten Klänning" där han berättade om polisutredningen som ledde till att polismästaren Göran Lindberg kunde gripas och fällas för bland annat våldtäkt. 

Trolle tillträder sin tjänst den 1 september.

Vid regeringens presskonferens konstaterade Trolle att "vi har mycket framför oss" och han lovade också att "visa konkret handlingskraft". Dock utan att "ta över" arbetet ute i kommerna.

- Vi ska sprida kunskap, stötta och hjälpa. Det handlar om att motverka inträde och underlätta utträde, sa han bland annat.

Flyttades från "samordnaren"
Bakgrunden till centret hos Brå är det beslut som alliansregeringen tog sommaren 2014 om att tillsätta en nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Uppdraget gick då till förra S-ledaren Mona Sahlin som sedan hastigt lämnade sitt uppdrag våren 2016 efter att det uppdagats att hon misstänktes ha skrivit ett falskt löneintyg för att hennes livvakt skulle få köpa en bostadsrätt.

Till hennes efterträdare utsågs Hillevi Engström som slutade efter bara några månader. Hon efterträddes av Anna Carlstedt som ledde arbetet fram till årskiftet då det fortsatta arbetet flyttades till Brå och döptes om till Center mot våldsbejakande extremism.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt