Skip to content

"Öppen strid mellan juridik och politik" - expert varnar för konstitutionell kris efter migrationsdom

Jakob Heidbrink. Foto: Göteborgs universitet

"Vi har att göra med en sensation". Det skriver Jakob Heidbrink, docent i civilrätt, och reder ut komplikationerna med den nya "gymnasielagen" som Migrationsdomstolen i Malmö nyligen underkände. Han menar att det handlar om en öppen strid mellan juridik och politik - där någon måste backa.

 

Det kan enligt Jakob Heidbrink, docent i civilrätt, vara första gången någonsin som en svensk domstol underkänner en lag som den svenska riksdagen röstat igenom, trots att lagen haft en otillräcklig beredningsprocess bakom sig.

I en artikel i tidskriften Kvartal kallar Heidbrink det hela för en "juridisk sensation" och skriver att "den juridiska sfären är i öppen strid med den politiska".

Vägrade tillämpa lagen
Det var i förra veckan som Migrationsdomstolen i Malmö vägrade tillämpa den nya "gymnasielagen" för ensamkommande eftersom man ansåg att beredningsarbetet inför lagförslaget varit så bristfälligt att lagen helt enkelt inte fungerar. Den unge man som hade åberopat reglerna fick också avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Konstitutionell kris?
Jakob Heidbrink menar att domstolens ställningtagande eller "uppror" är mycket ovanligt. Detta "med tanke på den annars så försiktiga svenska juridiska traditionen". Han ser också framför sig att detta skulle kunna leda till en konstitutionell kris  - om inte en av sidorna "backar". 

Men "gymnasielagen" gäller fortfarande, påpekar Heidbrink, som också påminner om att den fortfarande kan tillämpas av andra domare som kanske inte ser den som lika bristfällig. Han påpekar också att "svensk rätt saknar erfarenhet av situationer som den som nu uppstått".

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt