Skip to content

Oklart om kommuner diskriminerat hemtjänstpersonal - DO tar inte ställning

Foto: Pontus Lundahl/TT

Att låta vårdtagarna välja bort viss hemtjänstpersonal kan vara diskriminering. Det konstaterar Diskrimineringsombudsmannen (DO) efter att ha granskat uppgifter i media om kommuner i Västernorrland. Men ingen person har trätt fram och sagt sig vara diskriminerad och kommunerna gör enligt DO ett bra jobb.

 

I början av juni kunde P4 Västernorrland berätta om hur sju västernorrländska kommuner lät vårdtagare välja bort hemtjänstpersonal med utländsk härkomst. Nu uppger SVT-Nyheter att DO väljer att inte gå vidare med den tillsyn man initierade efter radioinslaget.

- Vi har inte tagit ställning till om kommunerna diskriminerat någon, det skulle i så fall ha krävts att någon som känt sig diskriminerad hade trätt fram och vad vi vet har inte det skett, säger Clas Lundstedt, pressansvarig hos DO, till SVT.

Bra arbete mot diskriminering
DO kommer alltså inte att gå vidare i ärendet och har inte tagit ställning till om det skett någon diskriminering i de aktuella kommunerna. DO har även konstaterat att kommunerna har kunnat visa att man har ett bra arbete mot diskriminering, skriver SVT.

Samtidigt visar tillsynen enligt SVT att det är diskriminerande av en kommun att låta vårdtagare välja bort hemtjänstpersonal med utländsk härkomst. 

Inte välkomna hos vissa
Granskningen av P4 Västernorrland visade bland annat att det fanns noteringar om att personal med utländsk härkomst inte var välkomna till vissa vårdtagare. I en av kommunerna hade en chef även planerat att inte anställa sommarvikarier med utländsk bakgrund.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

13 comments

Kan det vara fel att dom som har arbetat hela sitt liv får ha en åsikt om vem som ska vårda dom?

Den rättigheten har bara de som inte har jobbat i Sverige.

Kallas "etniskt boende" men det har inte svenskar rätt till

Helt rätt.
Precis så som väljarna vill ha det.

Det är inte fel. Vad som är fel är om arbetsgivare i vård och omsorg behandlar vissa anställda sämre pga. etnisk tillhörighet. Det är dock inte prövat om det skett i nåt sånt här fall vad jag vet.

När jag väljer läkare är jag fri att välja vilken jag vill och det borde vara möjligt även för annan omsorgspersonal.
Jag måste ha förtroende för den som ska vårda mig och min hälsa och tillgodose mina behov annars känner jag mig "otrygg" som är en av nutidens modeord.

Nja, landstinget kan erbjuda dig den vård du behöver med den personal som står till buds. Om du inte accepterar det kan de förmodligen säga nej. Om det är besök på t.ex. vårdcentral och inte akut så har du dock stora praktiska möjligheter att välja någon du vill träffa. I praktiken försöker de nog också tillgodose önskemål.

Men tydligen helt i sin ordning att ordna persiska, samiska och allehanda icke-svenska äldreboenden som utesluter icke-farsi-, icke-samisk- och annan icke-utrikiska-talande personal. Jag har haft föräldrar på äldreboende och även om du inte har nedsatt hörsel eller lider av demens kan det vara svårt att förstå en del av personalen. Att som svensk få vara på ett svensktalande äldreboende borde vara lika självklart.

Den icke-sanktionerade politik som våra förtroendevalda bedrivit utan klart mandat av svenska folket har sent om sider kommit ikapp dem med klart vikande väljarstöd. Historiens dom kommer att bli förödande och när några försöker visa hänsyn mot dem som byggt landet blir de påhoppade av så kallade journalister och tjänstemän utan personligt ansvar. Ingen ska tydligen komma undan.

Ok
Jag respekterar givetvis din åsikt.
Men jag håller inte med.
Du skriver ”icke-sanktionerad politik” och att politikerna inte har haft mandat för den genomförda politiken.
Om du har rätt så är ju 85% av väljarna idioter och borde omyndigförklaras.
Förstod dom inte vad det innebar att lägga sin röst på 7-klövern för 3 år sedan?
Dom var ju i mina ögon mycket tydliga med vad det var för politik som skulle föras om dom vann valet.
Det var öppna hjärtan (se klippet om du har glömt), o.s.v.
Och resultatet blev att ca 5 275 000 väljare la sin röst på 7-klövern.

Om man inte inser sitt eget ansvar, och förstår sambandet mellan orsak och verkan, så är man ju en del av problemet.

Utan väljarna så vore ju Löfven bara en svetsare på Hägglunds, där han näppeligen skulle kunna förorsaka det irreversibla läge landet nu befinner sig i.

Det svenska folket vill ha det så här. Gruppvåldtäkter, mord, rån, försämrad välfärd, höjda skatter (med 44 000 000 000 kr denna mandatperiod), pension vid tidigast 75, o.s.v.

SOM MAN BÄDDAR FÅR MAN LIGGA & ÄR HUVUDET DUMT SÅ FÅR KROPPEN LIDA.

Så enkelt är det.
Och det spelar ingen roll. Landet är bortom räddning. Ni har bara inte fattat det än.

https://m.youtube.com/watch?v=iChPRQCVLio

Förstod väljarna inte vad detta skulle innebära?

Jag skulle inte ens behöva svara dig då du vederlägger din egen tes med YouTube-klippet. Det var just efter "Öppna-era-hjärtan" som Reinfeldt fick respass. Själv tror jag att han inte ville bli omvald. Väljarstödet ökade också för "tredje blocket" som fördubblade väljarstödet och är på väg att göra det igen. Framtidens historiker kommer att under hur i hel.... det kunde bli en S+MP när f.d. Allisen var större och en icke-socialistisk majoritet fanns i riksdagen.

Vad Löfven beträffar gick han inte ens färdigt svetsarutbildning hos AMU och när han väl fick jobb hos Hägglunds så tog han snabbt det fackliga snabbspåret inom Metall innan han högst motvilligt tvangs ta jobbet som partiledare. Nu när han avgår efter nästa val vet jag inte vem de ska hitta.

Den uppkomna situationen i landet beror på att politiker och journalister inte gjort sitt jobb. Politikerna har underlåtit att skydda befolkningen och tredje statsmakten hade slutat granska politikerna utan förföljde oliktänkande. Nu har mycket av spärrarna släppt och det avspeglas i opinionen. Nu försöker alla partier att avleda fokus från den viktigaste frågan, den som nästan alla problemområden kan knytas till. Jag har inte gett upp hoppet men återtåget kommer att bli svårt och långvarigt och kanske inte vackert heller.

"Att låta vårdtagarna välja bort viss hemtjänstpersonal kan vara diskriminering."

Är det inte att ta ställning?

"Kan vara" är de magiska orden.

Förtäckta ordalag?

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.