Skip to content

Oklart om kommuner diskriminerat hemtjänstpersonal - DO tar inte ställning

Foto: Pontus Lundahl/TT

Att låta vårdtagarna välja bort viss hemtjänstpersonal kan vara diskriminering. Det konstaterar Diskrimineringsombudsmannen (DO) efter att ha granskat uppgifter i media om kommuner i Västernorrland. Men ingen person har trätt fram och sagt sig vara diskriminerad och kommunerna gör enligt DO ett bra jobb.

 

I början av juni kunde P4 Västernorrland berätta om hur sju västernorrländska kommuner lät vårdtagare välja bort hemtjänstpersonal med utländsk härkomst. Nu uppger SVT-Nyheter att DO väljer att inte gå vidare med den tillsyn man initierade efter radioinslaget.

- Vi har inte tagit ställning till om kommunerna diskriminerat någon, det skulle i så fall ha krävts att någon som känt sig diskriminerad hade trätt fram och vad vi vet har inte det skett, säger Clas Lundstedt, pressansvarig hos DO, till SVT.

Bra arbete mot diskriminering
DO kommer alltså inte att gå vidare i ärendet och har inte tagit ställning till om det skett någon diskriminering i de aktuella kommunerna. DO har även konstaterat att kommunerna har kunnat visa att man har ett bra arbete mot diskriminering, skriver SVT.

Samtidigt visar tillsynen enligt SVT att det är diskriminerande av en kommun att låta vårdtagare välja bort hemtjänstpersonal med utländsk härkomst. 

Inte välkomna hos vissa
Granskningen av P4 Västernorrland visade bland annat att det fanns noteringar om att personal med utländsk härkomst inte var välkomna till vissa vårdtagare. I en av kommunerna hade en chef även planerat att inte anställa sommarvikarier med utländsk bakgrund.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt