Skip to content

"Mänskligt utrymme" med 25 dagar införs i sjukförsäkringen - ingen ska "falla ur" systemet

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sjukskrivna som går över till Arbetsförmedlingen för att söka jobb ska inte längre riskera att förlora hela sin sjukpenningsgrundande inkomst. Från i höst införs en nytt "rådrum" på 25 dagar och kravet på att anmäla sig som arbetssökande samma dag tas bort.

 

Om man lämnar en period av sjukförsäkring och inte direkt anmäler sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen kan man få sin sjukpenningsgrundande inkomst (SGI) nedsatt till noll. Det SGI-skydd som finns idag när man har sjukpenning slutar nämligen gälla den dag man lämnar Försäkringskassan.

Inför "mänskligt utrymme"
Men regeringen har nu beslutat att införa ett "rådrum" på 25 dagar där SGI:n är tryggad.

- Det nuvarande systemet skapar helt orimliga konsekvenser för människor. Det kan inte vara så att personer faller ur försäkringen om man missar att anmäla sig hos Arbetsförmedlingen första dagen efter att sjukperioden upphört. Nu inför vi ett mänskligt utrymme i sjukförsäkringen, säger socialminister Annika Strandhäll, i en presskommentar.

Ändring till hösten
Från i höst får alltså en försäkrad person, efter en period med sjukpenning, 25 arbetsdagar på sig att anmäla sig hos Arbetsförmedlingen utan att riskera sin SGI.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 november.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt