Skip to content

Livstidsstraffet står fast för dubbelmordet i Mantorp - hovrättsdom idag

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Göta hovrätten fastställer tingsrättens dom på livstids fängelse mot den 24-årig man från Mullsjö som dömts för dubbelmordet i Mantorp. Även hovrätten kommer fram till att det är bevisat att 24-åringen ensam dödade paret i juni förra året.

 

Morden på det äldre paret på deras gård i Manntorp i juni förra året var planerade och motivet kan ha varit ekonomiskt. Det slog tingsrätten fast i sin livstidsdom i maj mot 24-åringen från Mullsjö. Hovrätten fastställer nu domen för mord i två fall och bedrägeri.

Enligt hovrätten tyder det mesta på att den 24-årige mannen har mördat paret för att "förverkliga de fantasier han haft om att skada och döda andra människor". Hovrätten konstaterar också "att det är bevisat att 24-åringen ensam har dödat paret".

Bedrägeriet gäller 24-åringens uttag från kvinnans bankkonto.

Ville bli frikänd
24-åringen hade i sitt överklagande begärt att antingen bli frikänd från morden eller få ett tidsbestämt fängelsestraff. I hovrätten pekade försvaret särskilt på att det fanns "oidentifierade fingeravtryck" på och i närheten av brottsplatsen och att det enligt den rättsmedicinska utredningen var mest sannolikt att paret dog senare än vid den tidpunkt då 24-åringen lämnade deras bostad.

Enligt försvaret skulle dessa omständigheter tillsammans med tillvägagångsättet tala för att någon annan än 24-åringen dödat paret och att det dessutom kunde ha varit fråga om flera gärningsmän.

"Bevisningen stark"
Hovrätten har grundat sin bedömning på i huvudsak den rättsmedicinska undersökningen av offren, polisens brottsplatsundersökning, teknisk bevisning i form av DNA-spår, fingeravtryck och skoavtryck samt muntlig bevisning i form av förhör med bland andra 24-åringen och offrens anhöriga.

- Bevisningen mot 24-åringen är mycket stark. Han kan knytas till brottsplatsen och till det dödliga våld som paret har utsatts för, säger hovrättsrådet Christer Ganelind i en presskommentar.

"24-åringen dödat paret"
Enligt honom finns det inte några omständigheter som talar för att någon annan än 24-åringen är skyldig till morden.

- Den rättsmedicinska utredningen är helt förenlig med att 24-åringen är den som har dödat paret och de oidentifierade fingeravtrycken har inget omedelbart samband med morden, säger Christer Ganelind.

Hovrätten fastställer även tingsrättens beslut att 24-åringen ska betala skadestånd till offrens anhöriga med totalt drygt 600 000 kronor.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt