Skip to content

Karta men inte boxningslindor var brottshjälpmedel - HD om förberedelse till ”huliganbråk”

Foto: Christine Olsson/TT

Kartor, vägbeskrivning och instruktioner var "specifikt" brottshjälpmedel men inte de boxningslindor som männen hade runt sina händer. Det slår Högsta domstolen fast i ett mål om förberedelse till "huliganbråk" mellan fotbollssupportrar från AIK och IFK Göteborg hösten 2014 i Askersund.

 

Det var i november 2014 som ett stort antal ”firmaanhängare” till AIK respektive IFK Göteborg begav sig till en parkeringsplats  i Kassmyra i Askersunds kommun för att delta i ett planerat slagsmål, en så kallad "Box".

Polisen fick dock kännedom om planerna och kunde avstyra sammandrabbningen. Vid ingripandet stoppades närmare 90 personer. Tre män i ålder 42-44 år åtalades senare för förberedelse till misshandel för att de haft med sig tandskydd, boxningshandskar och boxningslindor.

De tre männen stoppades av polisen i en bil på parkeringsplatsen. De hade då sina händer lindade med boxningslindorna och i bilen hittades även ett pappershäfte benämnt "Kenneths svensexa" som innehöll kartor, planering och tidpunkter.

Tingsrätten ogillade åtalet
Som åtalet inledningsvis var utformat i tingsrätten påstod åklagaren att tandskydden, boxningshandskarna och boxningslindorna var "särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid misshandeln". Örebro tingsrätt ogillade dock åtalet och konstaterarde att föremålen inte kunde anses utgöra brottshjälpmedel.

Vid Svea hovrätt justerade åklagaren ”brottshjälpmedlen” till att endast omfatta boxningslindorna och pappershäftet med kartan.

Hovrätten konstaterade att hjälpmedlet vid det planerade misshandelsbrottet var häftet – men inte lindorna. Sammantaget ansågs dock båda två föremålen ha varit "särskilt ägnade" att användas som hjälpmedel. Männen dömdes till villkorlig dom och dagsböter för förberedelse till misshandel.

Kartan "specifik" för brottet
Högsta domstolen (HD) konstaterar nu att vad som helst i praktiken kan utgöra ett brottshjälpmedel. Ansvaret för förberedelse begränsas dock genom kravet på att det ska röra sig om något ”materiellt eller immateriellt som är särskilt ägnat att användas som hjälp vid ett brott och genom kravet på befattning med detta” samt av att det ska finnas en koppling mellan hjälpmedlet och brottet.

Här framhåller HD att det måste det finnas ett samband mellan hjälpmedlets egenskaper och det tilltänkta brottet, till exempel något som helt saknar övriga användningsområden eller som är framställt ”särskilt för ett specifikt brott”.

HD finner att pappershäftet ”uppenbarligen är framställd för det specifika tillfället” och att den sammanställda informationen i det får anses utgöra hjälpmedel i brottsbalkens mening.

Boxningslindorna inte "farliga"
Boxningslindorna är enligt HD däremot inte att betrakta som sådana brottshjälpmedel eftersom de också har ett legalt användningsområde. Detta trots att de enligt HD ”i och för sig kan anses ingå som ett led i förövandet av en misshandel som sker med slag”.

Boxningslindorna är i sig enligt HD varken särskilt farliga med hänsyn till risken för uppkomst av brott eller särskilt lämpade för genomförandet av ett brott. Inte heller tillsammans med häftet är de enligt HD att betrakta som ett brottshjälpmedel.

De tre männen döms alltså för förberedelse till misshandel bestående i befattningen med pappershäftet men inte i befattning med boxningslindorna.

I fråga om påföljderna står hovrättens dom fast.

 

 

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt