Skip to content

Jurist kritiserar nedrustning av räddningstjänsten och brister i beredskap - utredde storbranden 2014

Foto: Robert Henriksson/TT

Nedrustning av räddningstjänsten, plantering av samma trädslag och svårt att ta till sig tidigare erfarenheter. Det är tre av de orsaker som juristen Aud Sjökvist pekar ut till varför sommarens bränder har kunnat bli så omfattande. Hon utredde storbranden 2014 och konstaterade då en omfattande brist på insikt, kunskap och förmåga. 

 

Juristen och tidigare kammarrättsdomaren Aud Sjöqvist var regeringens särskilda utredare för Västmanlandsbranden 2014. Enligt hennes utredning tog det för lång tid för räddningstjänsten och kommunen att agera då och själv fick hon en chock över hur illa allt hade fungerat.

Branden startade på ett kalhygge mitt i sommaren och hela räddningsoperationen inleddes med att man inte ens hittade branden. Därefter förstod man inte omfattning av den och till detta kom att räddningsmanskapet var för få till antalet. Det fanns under de första dagarna ingen gemensam ledning och således inte heller några förutsättningar att skapa sig en överblick över branden som kunde sprida sig okontrollerat. 

Blivit bättre på att agera
Men när Aud Sjöqvist gästade SVT:s morgonstudio pekade hon ändå på att räddningstjänsten har blivit bättre på att ta emot hjälp utifrån och att de även verkar vara bättre på att agera. I dag kan räddningstjänsten enligt Aud Sjöqvist också mer om skogsbrandsbeteende än de kunde 2014 och de kan göra bättre bedömningar av vilket väder som kan vara farligt. 

Samtidigt finns det en hel del kvar att göra och räddningstjänsten har enligt Aud Sjöqvist under de senaste femton åren kontinuerligt nedrustats istället för tvärtom.

Borde ha eget brandskydd
Aud Sjöqvist pekar också på att skogsägarna skulle kunna arbeta med förebyggande åtgärder genom att variera de trädslag som planteras istället för att plantera samma typ av träd över stora områden. Hon skulle också vilja se att man anlägger brandgator innan det börjar brinna och att man utfärdar eldningsförbud oftare. Hon anser också att de stora skogsbolagen borde ha ett eget brandskydd.

När det gäller regeringens beslut att även sommarens bränder ska utredas pekar hon enligt SVT uppgivet på att det redan finns ett 30-tal utredningar och forskning om branden i Västmanland 2014 och att man "drar samma slutsatser varje gång".

"Man har inte lärt sig"
Till tidningen Expressen säger Aud Sjöqvist att både räddningstjänst och krisberedskap har utretts "hur många gånger som helst" och att det är samma brister som man anmärker på varje gång.

- Det är det som är upprörande att man inte har lärt sig och tagit till sig, att synpunkterna inte får genomslag. Det är inte bara den här regeringen, det spelar ingen roll vilken färg det är på politiken, säger Aud Sjökvist till Expressen.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt