Skip to content

Inget tidsbestämt straff för livstidsdömd som grävde ner sambo - "återfallsrisken beaktansvärd"

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det blir ingen omvandling av livstidsstraffet för den 53-åring som för 15 år sedan dödade och grävde ner sin sambo utanför parets hem i Vansbro. Hovrätten går på tingsrättens linje och avslår mannens ansökan och konstaterar att "återfallsrisken alltjämt är konkret och beaktansvärd".

 

Det är inte första gången som den nu 53-årige mannen vill få sitt livstidsstraff tidsbegränsat men han får nej även en tredje gång.

Göta hovrätt avslår hans överklagande och instämmer i Örebro tingsrätts bedömning om att det "alltjämt finns en konkret och beaktansvärd risk" för att 53-åringen återfaller i partnervåld.

Risk för återfall i partnervåld
Enligt Rättsmedicinalverkets utredning bedöms 53-åringen ha låg risk för våld i allmänhet men högre risk för återfall i partnervåld. Såväl Socialstyrelsen, Rättsmedicinalverket och ett psykologvittne som hördes i tingsrätten bedömde risken för att mannen skulle återfalla i relationsvåld som "medelhög". 

Enligt Rättsmedicinalverkets utredning har 53-åringen dessutom svårt att tillgodogöra sig den behandling han får inom kriminalvården eftersom han först helt förnekade mordet i flera år och därefter ändrat sig till att han inte minns något. Det finns därför ingen information om vilka drivkrafter som låg bakom mordet och därför inget att arbete med.

"Kommit till insikt"
Enligt mannen själv har han "kommit till insikt" om att det är han som är gärningsmannen, även om han inget minns.

När han var i Örebro tingsrätt 2014 ska han bland annat ha sagt att han "inte kunde känna skuld eftersom han inte dödat någon".

Det var i juli 2003 som 53-åringen ströp sin sambo i parets gemensamma hem i Vansbro. Därefter grävde han ner sambons kropp på gårdsplanen och gick ut i media och vädjade om hjälp med att hitta henne. Efter drygt två månader kunde polisen gripa honom och då hittade man även sambon. Motivet ska ha varit att hon tänkte lämna honom och ta med sig barnen.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt