Skip to content

Hon blir "statens jurist" - från justitieråd till Justitiekansler

Mari Heidenborg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Regeringen har utsett Mari Heidenborg till Justitiekansler efter Anna Skarhed. Hon tillträder anställningen den 1 september. 

 

Mari Heidenborg kommer närmast från en anställning som justitieråd i Högsta domstolen och hon har tidigare varit lagman vid Solna tingsrätt där hon var en mycket uppskattad chef. 

Hon är även känd för sitt engagemang för jämställdhet. Hon sitter bland annat i juryn för Justitiapriset och har även haft ett flertal utredningsuppdrag, bland annat som ordförande i 2014 års sexualbrottskommitté som tog fram förslaget till samtyckeslagen.

Är "statens jurist"
I sin utnämning pekar regeringen på att Justitiekanslerämbetet innebär att man fungerar som "statens jurist" och bland annat har tillsyn över myndigheter, reglerar skadeståndskrav mot staten och är åklagare i tryck- och yttrandefrihetsmål.

Reagerat på orättvisor
När Mari Heidenborg nominerades till Årets Jurist 2016 berättade hon i en intervju med Dagens Juridik om varför hon blev just jurist.

- Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor. Jag har också alltid reagerat starkt på orättvisor. Mot den bakgrunden var det ett naturligt val att välja juridiken, sa hon då.

Inspireras av modiga personer
På frågan vad som inspirerar henne har hon sagt att hon "blir inspirerad av modiga personer som vågar och orkar driva även obekväma frågor".  

Hon har också framhållit att "makt ska utövas med varsamhet och med respekt för grundläggande fri- och rättigheter".

Till hennes hjärtefrågor har hört att få till stånd en samtyckeslag och få bukt med de allt för långa häktestiderna.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Jag tänkte svara på en fråga som ställdes i en kommentar, men bästigaste tjejgänget har censurerat kommentarerna av politiska och genusskäl? Jag kan nämligen inte se kommentarerna längre. Vill minnas att jag tog upp DDR och Sovjet. Det fanns ett skäl till det.

Kan också ha berott på att Hilda och Ruben var omnämnt.

Hilda, Ruben och den djupa statens Anne Ramberg.

Detta ser lovande ut - att Sveriges rättsväsen laddar om med en rättrådig kvinna som blev jurist bland annat för att kunna motarbeta orättvisor. Troligen ett relativt sällsynt motiv. Och att hon dessutom brinner för jämställdhet. Hoppas bara att jämställdheten skall gälla på alla plan - inte bara för kön utan även för olika samhällsställning, yrkesstatus samt vid kollegiala och befryndade samband.
För detta krävs stort mod och integritet. I alla lägen. Lycka till Mari Heidenborg!

Skrämmande att dessa människor ständigt vandrar runt på olika poster i rättssystemet.......

Äntligen.
Anna Skarhed är nog den myndighetsperson jag haft minst förtroende för.
Totalt intelligensbefriad med åsikter som helt saknar logiskt tänkande.
Hon påstod bl.a att skadestånd var skattepengar och dom skulle det sparas på. Där hade hon helt rätt, låt dom som är orsak till skadeståndet betala själva.
När hon sedan förklarade hur hon ville spara så visade hon tydligt att hon inte har något förstånd. I stället för pengar skulle den som drabbades av allvarliga skador förorsakade av sjukvården erbjudas terapi. Den som drabbades av ekonomisk skada skulle erbjudas ett hyreskontrakt. Att få gå från en villa och som ersättning erbjudas ett hyreskontrakt i ett kommunalt getto tyckte hon var rättvis ersättning.
Bara påståendet att ett hyreskontrakt ska kunna användas som ersättning visar vilken värld hon lever i.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.