Skip to content

Hemlig kostnad för sponsring blir offentlig - kommunalt bolag förlorar mot tidningen Barometern

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det kommunala fastighetsbolaget hade sponsrat den lokala fotbollsklubben men vägrade berätta med hur mycket. Tidningen Barometern drev frågan till domstol och har fått rätt i kammarrätten. Bolaget måste nu lämna ut de sekretesstämplade uppgifterna.

 

Ledarskribenten på Barometern hade i flera omgångar både granskat och ifrågasatt allmännyttans sponsring av den allsvenska fotbollsklubben Kalmar FF. Han hade i samband med kritiken även klargjort att det inte fanns några direkta förbud mot att kommunägda bolag agerar som sponsorer. Men han efterlyste en "principiell diskussion" om vilken nytta ett kommunägt bolag hade av sådan sponsring.

Hemligstämplade beloppet
Efter att ha försökt få veta hur mycket Kalmars allmännytta egentligen betalade i "marknadsbidrag" till fotbollsklubben begärde han ut bolagets partneravtal med klubben. Bolaget lämnade ut avtalet men hemligstämplade beloppet med hänvisning till affärssekretess.

Ingen tar skada
Journalisten överklagade beslutet till Kammarrätten i Jönköping med hänvisning till att det inte finns någon som kan tänkas lida skada av att uppgiften lämnas ut.

Kammarrätten konstaterar att det inte finns något som visar att ett utlämnande skulle innebära "att någon som driver likartad rörelse skulle gynnas på bolagets bekostnad".

Uppgiften om den ersättning som bolaget betalar till Kalmar FF ska därmed lämnas ut till journalisten, konstaterar domstolen.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

1 kommentar

Bra jobbat!

Så länge människor i kommunerna nekas ekonomiskt stöd av ditten eller datten angiven anledning, så har inte kommunerna råd att sponsra lekstugor.

En på långt håll angränsande fråga - dock inom ramen för kommunens utgifter på folkets bekostnad - är den om kommunernas försäkringspremier för skadeståndsförsäkringar. Är det verkligen lagligt att kommunerna kommer undan sitt ansvar mot medborgarna genom att försäkra sig mot skadeståndsanspråk? Att de försäkrar sig har jag svart på vitt från Hultsfreds kommun. Har ej hunnit ställa frågan till övriga kommuner ännu.

Antar att kostnaden hamnar under någon form av "drulleförsäkring", men i verkligheten sker ju överträdelserna med berått mod. Om kommunerna tjänar på att låta sina gamla gå oduschade i veckovis, så innebär ju ärendets tröskande att skadeståndskravet sker långt senare än det uppkom genom någon anhörig. Stora personalkostnader har sparats under tiden. När domen faller är det bara att be om ursäkt och låta vårdtagaren duscha enligt reglementet. Det låter som något Kafka kunde ha skrivit om...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.