Skip to content

Hemlig kostnad för sponsring blir offentlig - kommunalt bolag förlorar mot tidningen Barometern

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det kommunala fastighetsbolaget hade sponsrat den lokala fotbollsklubben men vägrade berätta med hur mycket. Tidningen Barometern drev frågan till domstol och har fått rätt i kammarrätten. Bolaget måste nu lämna ut de sekretesstämplade uppgifterna.

 

Ledarskribenten på Barometern hade i flera omgångar både granskat och ifrågasatt allmännyttans sponsring av den allsvenska fotbollsklubben Kalmar FF. Han hade i samband med kritiken även klargjort att det inte fanns några direkta förbud mot att kommunägda bolag agerar som sponsorer. Men han efterlyste en "principiell diskussion" om vilken nytta ett kommunägt bolag hade av sådan sponsring.

Hemligstämplade beloppet
Efter att ha försökt få veta hur mycket Kalmars allmännytta egentligen betalade i "marknadsbidrag" till fotbollsklubben begärde han ut bolagets partneravtal med klubben. Bolaget lämnade ut avtalet men hemligstämplade beloppet med hänvisning till affärssekretess.

Ingen tar skada
Journalisten överklagade beslutet till Kammarrätten i Jönköping med hänvisning till att det inte finns någon som kan tänkas lida skada av att uppgiften lämnas ut.

Kammarrätten konstaterar att det inte finns något som visar att ett utlämnande skulle innebära "att någon som driver likartad rörelse skulle gynnas på bolagets bekostnad".

Uppgiften om den ersättning som bolaget betalar till Kalmar FF ska därmed lämnas ut till journalisten, konstaterar domstolen.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt