Skip to content

HD fäller ishockeyproffs för misshandel efter "crosschecking" mot oskyddad nacke

Foto: Claudio Bresciani/TT

Det var ett misshandelsbrott när en 24-årig elithockeyspelare "crosscheckade" en motspelare under Skånederbyt mellan Malmö och Rögle i mars 2015. Det bekräftar nu Högsta domstolen som dock ändrar påföljden till villkorlig dom och undanröjer böterna.

 

En nu 24-årig elithockeyspelare åtalades i Malmö tingsrätt för misshandel efter en incident under Skånederbyt mellan Malmö och Rögle i mars 2015. Åtalet kretsade runt en händelse som gjorde att den 24-årige dåvarande Röglespelaren fick så kallat matchstraff och senare också fick sex matchers avstängning och böter av Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd.

Utrymme för straffrihet
Högsta domstolen (HD) har haft att ta ställning till gränsdragningen mellan tillåtet och otillåtet våld inom idrottens värld och konstaterar att 24-åringen utdelat en så kallad "crosschecking" med klubban i nacken på motspelaren, på ett av de få ställen där spelarna inte har skydd. 

Enligt HD finns det ett förhållandevis stort utrymme för straffrihet när det gäller organiserad ishockey, där både handlingar som följer regelboken och handlingar som ska resultera i utvisning, kan omfattas. Även ageranden som sker utanför spelet och som uppfyller rekvisiten för brott kan vara straffria – men här är enligt HD utrymmet mindre.

Pucken inte i närheten
I 24-åringens fall har det handlat om våldsutövning under pågående spel, alltså när matchen inte varit avblåst men pucken har dock inte varit i närheten och enligt HD har det inte funnits något samband med spelet.

Det har handlat om ett kraftfullt slag mot ett oskyddat område på kroppen på ett sätt som motspelaren inte kunnat förutse, konstaterar HD. Agerandet bedöms därför som misshandel trots "läran om social adekvans" som kan göra brottsliga ageranden tillåtna med hänsyn till samhällsintresset.

När det gäller påföljden gör dock redan det disciplinstraff som 24-åringen fått att några böter inte behövs, enligt HD som stannar vid att villkorlig dom räcker som påföljd. 

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt