Skip to content

Häktad man på Kinas "most wanted"-lista - HD fastställer beslutet att hålla honom inlåst i Sverige

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

En efterlyst kinesisk man i 50-årsåldern sitter sedan ett par veckor häktad i Sverige. Efter att ha prövat mannens överklagande av häktningen konstaterar Högsta domstolen att häktningsbeslutet ska stå fast. Det innebär att mannen kan komma att lämnas ut till Kina - där han finns på en "most wanted"-lista.

 

Högsta domstolen (HD) fastställer ett beslut om häktning av en 50-årig man som är kinesisk medborgare och medborgare i den karibiska ö-staten Saint Kitts och Nevis, men som numera är bosatt i Bromma i Stockholm.

Mannen är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri i Kina och anses flyktbenägen för att undvika att bli utlämnad till Kina.

"Most wanted" i Kina
Enligt uppgifter i utländsk media ska han finnas på Kinas "most wanted"-lista över efterlysta ekonomiska brottslingar. En lista som också har pekats ut som ett sätt för Kina att jaga regimkritiker.

Mer än hälften av personerna på listan ska befinna sig i USA och Kanada men uppgifter pekar även på olika länder i Asien samt även bland annat på länder som Sudan och St. Kitts ock Nevis i Västindien. Inga uppgifter har pekat ut Sverige som ett land där någon av de efterlysta personerna skulle befinna sig.

Kritik "väl känd"
Vid häktningsförhandlingen i Södertörns tingsrätt i slutet av juni konstaterade tingsrätten att det är "väl känt att omfattande internationell kritik riktats mot det kinesiska rättssystemet och dess brister när det gäller respekt för grundläggande mänskliga rättigheter såsom rätten till en rättvis rättegång".

Men det har enligt tingsrätten samtidigt förekommit att andra europeiska stater har beviljat utlämning till Kina.

"Mot denna bakgrund och då frågan inte tidigare har prövats av Högsta domstolen anser sig tingsrätten inte ha tillräckligt underlag för att nu slå fast att det föreligger en så hög grad av sannolikhet för att en utlämning inte kommer att ske att det skulle vara oproportionerligt att häkta XX". 

HD gör alltså samma bedömning som tingsrätten och fastställer häktningsbeslutet utan några egna tillägg.

 

  • Alt-texten
    Malin Roubert

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

12 comments

@ C Andersson - Personlig åsikt från någon som bott både i Kina och Sverige. Det är HELT absurt att jämföra Kina och Sverige i detta avseendet. Det gör mig arg, för även om det skulle finnas brister i Sverige (vilket jag i och för sig knappt kan hålla med om - men klart, det finns alltid saker att förbättra) känns det som en skymf gentemot vad individer har fått uppleva i Kina. Skärpning!

Så du har goda erfarenheter av det svenska rättsystemet? Så roligt för dig! Grattis!

Vad i hela friden har det med denna artikeln att göra?

Varför använder du min signatur? Det blir lite väl mycket med tre 'T'.

Förlåt! La inte märke till det. Du har förstås rätt!

Inte alls men ämnet är brinnande aktuellt.

Indeed, most wanted. Some people may be wanted for right place. Whatever we are doing in the work with the mindful and heartful, we can be getting same result. So the world says that The Victory of Justice.

Det är hög tid att bevilja Julian Assagne en fristad här i Sverige. Åtminstone i häkte eller förvar.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.