Skip to content

Grova bedrägerier mot äldre - falsk "läkare" döms till sex års fängelse

Foto: Isabell Höjman/TT

Den "bluffläkare" som lurat äldre personer att ge honom sina bankkort och koder döms till sex års fängelse av hovrätten. Mannen har utgett sig för att vara läkare och sagt till sina offer att de behövde ny medicin.

 

Gärningsmannen hade kontaktat målsägandena per telefon från utlandet och i de flesta fallen utgett sig för att vara läkare. Han har sagt till sina offer de behövt en ny medicin som inte funnits i Sverige men som de skulle kunna få genom att på olika sätt överföra betalningar eller genom att skicka sina bankkort med kod till honom.

71 åtalspunkter
Hovrätten har prövat 71 åtalspunkter och ogillar åtalet i elva av dessa men dömer gärningsmannen för grovt bedrägeri i 24 fall och för försök till grovt bedrägeri i 37 fall. Fängelsestraffet bestäms till sex år. I tingsrätten fick mannen ett elva månader längre fängelsestraff.

Mannen dömdes för liknande brott 2012 och ska även betala skadestånd med totalt uppåt två miljoner kronor till offren.

Röstanalyser och telefontrafik
Bedrägerierna misstänks ha pågått under minst ett och ett halvt års tid innan mannen greps i London förra året. Han kunde knytas till bedrägerierna genom telefontrafik, kontotransaktioner, kontoutdrag, röstanalyser, övervakningsfilmer och fotografier, kontakter med taxibolag och "upprepat modus". Han hade då över 600 polisanmälningar mot sig.

Åklagarens yrkande om utvisning ogillas eftersom mannen kom till Sverige före 15 års ålder och fick permanent uppehållstillstånd när han var tio år. Det saknar betydelse att han sedan utvandrat och att han tidigare även utvisats av Migrationsverket.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt