Skip to content

Från fem månader till ett halvår - utredningstiderna ökar och svårare för polisen att klara upp mord

Foto: Johan Nilsson/TT

Mordutredningarna tar allt längre tid för polisen och brotten blir allt svårare att klara upp. Under förra året ökade utredningstiden med cirka en månad visar en granskning av Sveriges Radio Ekot.

 

Polisens handläggningstider för att utreda mord och dråp ökade med 29 dagar under 2017. Det rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Fler skjutningar
Enligt krimininologen Mikael Rying på polisens nationella operativa avdelning (Noa) har karaktären på morden också förändrats.

- I början på 90-talet då var det betydligt vanligare med alkoholmissbrukare som dödade varandra i bostäder. Relativt lättuppklarade mord eftersom de kände varandra. Istället så har det blivit flera sådana här skjutningar med dödlig utgång i kriminella miljöer och de är betydligt mer svåruppklarade, säger Mikael Rying till Ekot.

Många klaras inte upp
2015 och 2016 var utredningstiden enligt Ekots granskning drygt 170 dagar, alltså ungefär 5,5 månad. Förra året ökade utredningstiden med 29 dagar. En genomsnittlig utredning tog då 201 dagar, alltså ungefär 6,6 månader.

Samtidigt är det många fall som förblir ouppklarade. Enligt Rying ligger uppklarningsprocenten numera på under 70 procent jämfört med på 1990-talet då polisen klarade upp mellan 80 och 90 procent av alla mord.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt