Skip to content

Försök att tillkalla polis styrker nödvärn - slag med mortel var inte misshandel

Foto: Leif R Jansson/TT

En 64-årig man som dömts för misshandel frikänns av hovrätten. Mannens slag med en mortel mot huvudet på en kamrat bedöms som nödvärn, bland annat eftersom 64-åringen försökt tillkalla polis för att få hjälp.

 

En nu 64-årig man dömdes vid Göteborgs tingsrätt för misshandel till villkorlig dom och samhällstjänst efter att han slagit en mortel i huvudet på en kamrat som fick ett tre centimeter långt jack.

Försvarat sig mot sparkar
De hade festat och druckit alkohol i en lägenhet och enligt 64-åringen hade målsäganden helt oprovocerat gått till anfall mot honom och mot en annan kamrat som också befann sig i lägenheten. Det hade blivit bråk och 64-åringen hade försvarat sig mot sparkar och slag med morteln.

Tingsrätten menade att 64-åringen i och för sig agerat i nödvärn, men att det våld som han använt "stått i uppenbart missförhållande till angreppet och den skada" som hotat honom. Det hade också funnits gott om tid att tillkalla hjälp, ansåg tingsrätten.

Försökte tillkalla polis
Hovrätten för Västra Sverige håller inte med utan menar tvärtom att 64-åringens slag inte kan anses uppenbart oförsvarligt. Hovrätten konstaterar att det faktum att 64-åringen faktiskt försökt tillkalla polisen ger dessutom starkt stöd för att han uppfattade situationen som både "allvarlig och utom kontroll". Hovrätten ogillar därför åtalet.

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt