Skip to content

Fick p-bot när han hjälpte rörelsehindrad hustru - "borde parkerat på besöksparkering 50 meter bort"

Foto: Janerik Henriksson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Den 72-årige man som parkerade bilen slarvigt utanför entrén till en vårdcentral för att hjälpa sin rörelsehindrade hustru förlorar mot Securitas p-vakter. Hovrätten ser inget "uppenbart oskäligt" i den p-bot som delades ut - eftersom det fanns en parkering 50 meter bort.

 

Kvinnan var demenssjuk och hade nyss gjort en höftoperation. Maken skjutsade henne till den dagverksamhet som hon deltog i på vårdcentralen. Eftersom hon hade svårt att gå parkerade han utanför entrén där det råder ett generellt parkeringsförbud och man får bara parkera på uppmärkta platser.

Parkeringsvakten hade i samband med kontrollen noterat att bilen stått där klockan 10.58-11.09 - "utan att någon lastning eller lossning pågick".

Parkering 50 meter bort
Men mannen överklagade parkeringsboten och förklarade att det inte handlade om någon parkering i egentlig mening utan om att han behövde hjälpa sin hustru eftersom hon inte kunde gå de 500-600 metrarna från den vanliga besöksparkeringen.

Enligt parkeringsvakten fanns det dock en annan besöksparkering som bara låg 50 meter från entrén. Dessutom hade bilen enligt parkeringsvakten stått i vägen och hindrat andra bilar.

Tingsrätten gick på Securitas linje beslutade att mannen skulle betala p-boten på 450 kronor och ersätta bolagets rättegångskostnader med drygt tusen kronor.

Inte "uppenbart oskäligt"
Hovrätten för Västra Sverige instämmer i tinsgrättens bedömning och konstaterar att p-boten inte heller har varit "uppenbart oskälig". Enligt hovrätten ska den möjligheten dessutom "tillämpas restriktivt" och det räcker inte med att hustrun har haft svårt att gå och behövt hjälp. 

Hovrätten påpekar att det har funnits en besöksparkering 50 meter bort och att bilen dessutom har stått i vägen. 

Enligt hovrätten har hustruns hälsotillstånd inte heller utgjort "en sådan oförutsedd omständighet" som bör leda till att kontrollavgiften efterges, även om hon varit rörelsehindrad.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

11 comments

Inte lätt att vara skötsam i Sverige. Alltid är det nåt. :)

Fullt friska hovrättsledamöter! Kanske blir de också gamla en gång.

Så i stället för att erbjuda sig att bära hustrun skrev parkeringsvakten en p-bot. Arma karma.

11:e paragraf 9 kapitlet i trafikförordningen finns undantag. Konstig bedömning av tingsrätt och hovrätt

Vet någon kunnig vad som gäller angående anmärkningar felaktigt utfärdade i anslutning till årsskiftet? Det var något med icke uppdaterade koder. Hela landet var visst drabbat enl. media. Ansvarig myndighet tar ett (1) år på sig innan överklagade ärenden behandlas.

Nästan alla svenskar begår ett stort antal brott dagligen när de rör sig i statens miljöer, så det är bra att man sätter ner foten mot brottslingar som denne. Det bör lära honom en läxa. Det enda sättet att få människor att lyda överhetens påbud är att se till att tillräckligt många jagar dem för deras försyndelser och brottslighet, och detta fall visar att de prioriteringarna fungerar väl..

Kan man inte gå ska man väl sitta i rullstol? Kan man gå låter 50m som en väldigt kort sträcka att ta sig. Jag förstår inte vad problemet är.
@T, vad har du för belägg för att "nästan alla svenskar begår ett stort antal brott dagligen"? Låter som du sitter och hittar på, men visa gärna dina källor till det.

1,51 miljoner polisanmälda brott 2017 * 10 (mörkertal). Det är t ex ett brott att köra 5 km för fort med sin bil, ha en pennkniv i sin laptopväska, grilla korv och peta in sin pillesnopp i sin hustru utan att muntligen ha avtalat ett besök i förhand.

Lite mer substantiell bevisnig om den omfattande kriminalitet svenska folket gör sig skyldig till varje dag: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rLj8ew/99-procent-av-fortkorare-sli...

42 miljoner fortkörningar, där de flesta skrivs av. Tror man kan få jämförbara siffror eller kanske till och med 100-tals miljoner brott gällande bristande samtycke vid sex, som ett exempel. Eller mansfrids, kvinnofrids och barnfridsbrott - alla slag och knuffar i svenska folkets hem räknas. Eller alla små bidragsbrott och svartuthyrningar. Så då landar man kanske i att svenska folket begår miljarder brott varje år.

Haha, ok, tack. Det var inte mycket till belägg. Du vet inte vem som kör för snabbt med sin bil även om man antagligen kan skulle kunna anta att en majoritet nån gång går över hastighetsgränsen, knivlagen är inte utformad på det sätt du beskriver, och samtycke till samlag med den man är tillsammans med ger man när man blir tillsammans. Det är ett muntligt avtal, vilket är lika gällande som ett skriftligt.
Eftersom det inte blir någon efterföljd av alla dessa brott vi begår, kan man anta att du tycker lagarna är felaktiga eftersom tanken är att oskyldiga ska skyddas och inte att hela befolkningen ska sitta i fängelse? Eller att vi har för få poliser och jurister och kanske fängelseplatser (just lagförda vid fartkamerorna som du refererar till pekar på att resurserna inte räcker till)?

Jag är väl insatt i knivlagen. Det finns flera bra artiklar här på DJ som berättar om de kammar och pinnar som fällt svenska skurkar som haft dem i sin ägo. Jag är också väl insatt i samtyckeslagen, och den kräver ett uttalat samtycke vid varje tillfälle och också inom ramen för ett samlag i den mån en aktör får för sig att ändra handlingsmönstret - då krävs ett nytt uttalat samtycke. Annars är det våldtäkt, om samlaget blir ett rättsfall. Jag kan enkelt hitta flera brottstyper där man når upp i samma siffror som de 42 miljonerna fortkörningar - som ju bara avser de fortkörningar som fångas av trafikkameror och därmed kan vara 420 miljoner brott bara de. Lösningen är att förbjuda bilkörning när självkörande bilar är självkörande till 100% så att man tvingar svenska folket sluta begå massbrott så fort de gör något. Jag har inga problem med de hundratals miljoner brott svenskarna begår varje år - de har själv valt att göra nästan allt olagligt, så de lever redan i ett extremt begränsat samhälle som fungerar som ett friluftsfängelse, förutom för de som är priviligierade och kan ta semester/lufthålsprmissioner från eländet ibland.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.