Skip to content

Fick p-bot när han hjälpte rörelsehindrad hustru - "borde parkerat på besöksparkering 50 meter bort"

Foto: Janerik Henriksson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Den 72-årige man som parkerade bilen slarvigt utanför entrén till en vårdcentral för att hjälpa sin rörelsehindrade hustru förlorar mot Securitas p-vakter. Hovrätten ser inget "uppenbart oskäligt" i den p-bot som delades ut - eftersom det fanns en parkering 50 meter bort.

 

Kvinnan var demenssjuk och hade nyss gjort en höftoperation. Maken skjutsade henne till den dagverksamhet som hon deltog i på vårdcentralen. Eftersom hon hade svårt att gå parkerade han utanför entrén där det råder ett generellt parkeringsförbud och man får bara parkera på uppmärkta platser.

Parkeringsvakten hade i samband med kontrollen noterat att bilen stått där klockan 10.58-11.09 - "utan att någon lastning eller lossning pågick".

Parkering 50 meter bort
Men mannen överklagade parkeringsboten och förklarade att det inte handlade om någon parkering i egentlig mening utan om att han behövde hjälpa sin hustru eftersom hon inte kunde gå de 500-600 metrarna från den vanliga besöksparkeringen.

Enligt parkeringsvakten fanns det dock en annan besöksparkering som bara låg 50 meter från entrén. Dessutom hade bilen enligt parkeringsvakten stått i vägen och hindrat andra bilar.

Tingsrätten gick på Securitas linje beslutade att mannen skulle betala p-boten på 450 kronor och ersätta bolagets rättegångskostnader med drygt tusen kronor.

Inte "uppenbart oskäligt"
Hovrätten för Västra Sverige instämmer i tinsgrättens bedömning och konstaterar att p-boten inte heller har varit "uppenbart oskälig". Enligt hovrätten ska den möjligheten dessutom "tillämpas restriktivt" och det räcker inte med att hustrun har haft svårt att gå och behövt hjälp. 

Hovrätten påpekar att det har funnits en besöksparkering 50 meter bort och att bilen dessutom har stått i vägen. 

Enligt hovrätten har hustruns hälsotillstånd inte heller utgjort "en sådan oförutsedd omständighet" som bör leda till att kontrollavgiften efterges, även om hon varit rörelsehindrad.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt