Skip to content

Exfrun tar över hyreskontrakt - trots att maken sagt upp lägenheten och värden vägrat låta henne stanna

Foto: Jessica Gow/TT

Exfrun får rätt mot både hyresvärden och exmaken. Efter att hovrätten avslagit värdens överklagande får hon behålla den etta i Hässelby som hon och maken tidigare delat och som maken sagt upp i samband med skilsmässan.

 

I samband med skilsmässan sa maken upp hyreskontraktet till den etta på 27 kvadratmeter i Hässelby där paret hade bott tillsammans. När kvinnan ville behålla lägenheten hävdade hyresvärden att hon inte hade råd. Hyresvärden kunde enlig egen utsago "inte skäligen nöja sig med" kvinnan som hyresgäst på grund av hennes osäkra ekonomi.

Tar över kontraktet
Men hyresnämnden i Stockholm avslog hyesvärdens begäran om att kvinnan skulle tvingas att flytta och efter att även Svea hovrätt prövat ärendet står det nu klart att hon har rätt att ta över hyreskontraktet och att hon kan bo kvar.

Svea hovrätt fastställer hyresnämndens beslut där man kom fram till att kvinnans inkomst på 20 500 kronor per månad visst var tillräcklig för betalning av månadshyran på cirka 3 400 kronor.

Skött inbetalningarna
Kvinnan kunde dessutom visa att hennes arbete var finansierat och avtalat under en längre period framåt trots att det inte var en fast tjänst. Hon kunde dessutom visa att hon hade skött hyresinbetalningarna utan anmärkning under det året som hon hade bott själv i lägenheten.

  • Alt-texten
    Malin Roubert

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt