Skip to content

"En vuxen skulle ha fått livstid" - ungdomsrabatt för våldsamt toalettmord i Örebro

Foto: Johan Nilsson/TT

Offret kunde inte freda sig och förblödde inne på en trång offentlig toalett - medan gärningsmannen skrev "Why so serious?" med hans blod på toalettspegeln. Tingsrätten dömer den då 18-åriga gärningsmannen till 12 års fängelse och konstaterar att han hade fått livstid om han varit vuxen.

 

Det var i januari förra året som en man i 20-årsåldern påträffades livlös inne på en offentlig toalett på Järntorget i Örebro. Han hade utsatts för knivvåld mot hals och nacke och någon hade på toalettspegeln skrivit orden "Why so serious?" i hans blod.

En då 18-årig man greps och kunde bindas till mordet med hjälp av en "omfattande" teknisk undersökning.

Stämt träff
Han hade tagit tåget till Örebro från Skövde efter att ha bestämt träff med offret för att göra en narkotikaaffär. Men planen var att råna offret och den nu 19 år gamla gärningsmannen hävdade att det hade funnits en tredje person med som hade gått in ensam med offret på toaletten.

Men 19-åringen hade efteråt berättat för åtminstone två personer att det var han som utfört mordet. På tågresan hade 19-åringen fångats på övervakningskameror ensam och väl på framme i Örebro har han dokumenterats tillsammans med mordoffret på flera olika platser.

Uppsåtligt och ensam
Tingsrätten konstaterar att den tredje personen är en efterhandskonstruktion och att det är den nu 19-årige mannen som uppsåtligt och ensam har utfört mordet. 

Offrets blod hade säkrats på hans ryggsäck, skor och mobiltelefon och en handskriftsanalys visade att det var han som skrivit på spegeln. Samma text hade också hittats på en papperslapp när 19-åringen greps till sammans med offrets nycklar, id-kort och mobiltelefon med offrets blod på.

"Svårt lidande"
Offret har fått ta emot fyra stycken knivhugg när han suttit hukande på golvet och han hade helt saknat avvärjningsskador. Tingsrätten konstaterar att offret har haft "mycket små möjligheter att freda sig" mot det mycket kraftiga våldet i det trånga toalettutrymmet och det hade även tagit några minuter innan han avlidit. Enligt tingsrätten måste händelseförloppet "ha inneburit ett svårt lidande".

Vuxen skulle fått livstid
Förmildrande omständigheter saknas enligt tingsrätten helt och rätten konstaterar att en vuxen person skulle ha dömts till livstids fängelse för mordet. Men påföljden bestäms till tolv års fängelse, med så kallad ungdomsrabatt. 19-åringen ska också betala cirka 60 000 kronor i skadestånd till den mördade mannens anhöriga och dödsbo.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt