Skip to content

Efterlängtade miljoner till åklagarna - regeringen utlovar storsatsning när polisen fått sitt

Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Erik Simander/TT

800 miljoner kronor extra ska delas ut till Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och Sveriges domstolar de kommande åren. Det lovade justitieminister Morgan Johansson idag när han presenterade fler av regeringens satsningar mot bland annat gängbrottslighet.

 

När Polismyndigheten har fått miljarder så verkar turen nu ha kommit även till de övriga myndigheterna i rättskedjan som ska ta hand om det som polisen ska leverera.

Justitieministern lovade i dag en satsning på "hela rättskedjan" med 800 miljoner kronor de kommande åren. Det rapporterar bland andra Sveriges Radio Ekot. Pengarna ska gå till Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och Sveriges domstolar.

Åklagarmyndigheten varnade i våras för konsekvenserna av satsningen på polisen men inte på åklagarna eftersom detta kommer att leda till ytterligare en ökad arbetsbörda för åklagarna.

200 fler häktade
Morgan Johansson lyfte också fram några av de ändringar som genomförts med bland annat straffskärpningar och tillstånd till kameraövervakning.

Enligt honom sitter 200 fler personer häktade i år jämfört med förra året och det finns fler övervakningskameror än tidigare runt om i landet. Bara i Malmö ska man sätta upp 14 stycken nya kameror inom kort.

Polisen "växlar upp"
Justitieministern talade också i termer av att man ska "knäcka den organiserade kriminaliteten" och om att polisen "växlar upp" vilket ställer högre krav på övriga myndigheter i rättskedjan.

Anledningen till att dessa myndigheter inte fått några miljontillskott tidigare beror enligt justitieministern på att de har haft "överskott" i sina budgetar.

Morgan Johansson lyfte också fram förslag om att skärpa straffet för övergrepp i rättssak, att man ska kunna lagföra unga snabbare och att man ska kunna döma unga personer till "hemarrest".

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt