Skip to content

Efterlängtade miljoner till åklagarna - regeringen utlovar storsatsning när polisen fått sitt

Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Erik Simander/TT

800 miljoner kronor extra ska delas ut till Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och Sveriges domstolar de kommande åren. Det lovade justitieminister Morgan Johansson idag när han presenterade fler av regeringens satsningar mot bland annat gängbrottslighet.

 

När Polismyndigheten har fått miljarder så verkar turen nu ha kommit även till de övriga myndigheterna i rättskedjan som ska ta hand om det som polisen ska leverera.

Justitieministern lovade i dag en satsning på "hela rättskedjan" med 800 miljoner kronor de kommande åren. Det rapporterar bland andra Sveriges Radio Ekot. Pengarna ska gå till Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och Sveriges domstolar.

Åklagarmyndigheten varnade i våras för konsekvenserna av satsningen på polisen men inte på åklagarna eftersom detta kommer att leda till ytterligare en ökad arbetsbörda för åklagarna.

200 fler häktade
Morgan Johansson lyfte också fram några av de ändringar som genomförts med bland annat straffskärpningar och tillstånd till kameraövervakning.

Enligt honom sitter 200 fler personer häktade i år jämfört med förra året och det finns fler övervakningskameror än tidigare runt om i landet. Bara i Malmö ska man sätta upp 14 stycken nya kameror inom kort.

Polisen "växlar upp"
Justitieministern talade också i termer av att man ska "knäcka den organiserade kriminaliteten" och om att polisen "växlar upp" vilket ställer högre krav på övriga myndigheter i rättskedjan.

Anledningen till att dessa myndigheter inte fått några miljontillskott tidigare beror enligt justitieministern på att de har haft "överskott" i sina budgetar.

Morgan Johansson lyfte också fram förslag om att skärpa straffet för övergrepp i rättssak, att man ska kunna lagföra unga snabbare och att man ska kunna döma unga personer till "hemarrest".

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

2 comments

Molgan går från klarhet till klarhet. Nu ska allt bara bli toppen. Nya pengar löser alla problem. Som vanligt. :)

Som vanligt med dagens politiker, de gömmer huvudet i sanden för alla problem det här landet tampas med till följd av an ansvarslös och ogenomtänkt invandringspolitik sedan flera år tillbaka. De höjer skatter på redan hårt belastade arbetande medelsvenssons med hög skattetryck och ännu högre belåning. Sedan satsar de lite pengar hit och dit för att se bra ut och visa att de tar ansvar. Oftast brukar dessa pengasatsningar producera väldigt lite resultat, se bara på sjukvården eller skolan som blir av sämre och sämre kvalitet varje år. Ändå slår sig politikerna i bröstet med alla satsningar de gör i pengar. Några tusen fler poliser och några miljoner i rättsväsendet kommer dessvärre inte att lösa de stora problemen landet har men som man inte öppet får tala om för då blir man genast stämplad som den värsta nazisten och rasisten. Inget västeuropeiskt land har kan uppvisa någon som helst nytta med alla dessa importerade illegala migranter från utvecklingsländer, snarare tvärtom med dem har man importerat en massa problem allt från ökad brottslighet, utanförskap och risk för terrorattentat. Men detta kan man bara blunda för och gasa på såsom förut och hoppas på det bättre.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.