Skip to content

Drönarleveranser kan bli tillåtet i Sverige - ny utredning granskar flygning utanför siktlinjen

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Drönarleveranser kan verklighet i Sverige när regeringen nu öppnar upp för möjligheten att använda drönare utanför siktlinjen för piloten. Uppdraget att se över regelverket och kartlägga en mängd olika användningsområden går till Transportstyrelsen.

 

USA och England hör till de länder där man tittar på att lätta på det hårda regelverket för att kunna tillåta kommersiella drönare som inte kräver att en operatör har den inom synhåll. Det är framför allt företag inom transportsektorn som intresserat sig för nya möjligheter att leverera paket. 

"Har stor potential" 
Även Sverige tar nu steget vidare för att utöka drönarnas användningsområden och regeringen ger Transportstyrelsen i uppdrag att kartlägga hur drönare används både i Sverige och internationellt. Regeringen vill också se ett regelverk som "stödjer den tekniska utvecklingen". 

Regeringen konstaterar att drönare "har stor potential" att ersätta flygplan och helikopter för att göra kartor och olika typer av inspektioner eller för att komma åt svårtillgängliga platser eller miljöer som är farliga för människor.

"Helt nya tjänster"
Men drönare möjliggör dessutom "helt nya tjänster och kan också komma att ersätta tjänster som idag utförs på annat sätt", skriver regeringen.

I uppdraget till Transportstyrelsen ingår särskilt att se över möjligheten att använda drönare utanför siktlinjen för piloten.

Uppdraget ska redovisas nästa sommar.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt