Skip to content

Brott mot förtroendevalda "särskilt allvarliga" - regeringen föreslår ny straffskärpningsgrund

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Ingen ska behöva känna rädsla för att engagera sig politiskt". Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) i en presskommentar till regeringens förslag om en ny straffskärpningsgrund för brott som begås mot förtroendevalda i stat, kommun eller landsting.

 

Regeringen pekar på en utveckling med allt fler brott riktade mot personer som är politiskt förtroendevalda i stat, kommun eller landsting.

- Ingen ska behöva känna rädsla för att engagera sig politiskt. Vi föreslår därför en ny straffskärpningsgrund som gör att brott som begås mot förtroendevalda ska ses som särskilt allvarliga, säger justitieminister Morgan Johansson i en presskommentar.

Ökad utsatthet
Regeringen anser att de senaste årens åtgärder på straffrättens område inte räcker och att det straffrättsliga skyddet för förtroendevalda alltså måste bli bättre.

"Förekomsten av brott mot förtroendevalda är ett problem i samhället och utsattheten bland förtroendevalda ökar", skriver man bland annat.

Försvårande omständighet
Förslaget som nu skickas ut på remiss innebär att om ett brottet har begåtts på grund av förtroendeuppdraget ska det ses som en försvårande omständighet. Motsvarande ska även gälla för brott mot en närstående till en förtroendevald.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli nästa år.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Torde vara grundlagsbrott att ens föreslå: RF 1 kap. 9 § Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.

Johansson borde fråga sig varför detta alls ökat (om det nu gjort det). Som bekant finns det många bilder på där Hitler (!) åker omkring i öppen bil. Varför skulle en socialnämndspolitiker i en kommun vara mer kontroversiellt än Hitler? Jo, för att dagens politiker lägger sig i enskilda människor liv på ett historiskt unikt sätt. Lägg av med det så kommer hoten upphöra.

Brott utförda av förtroendevalda borde även de anses vara "särskilt allvarliga", de har trots altt sålt in sin pålitlighet till befolkningen.

Särskilt allvrligt blir det som först när någon förtroendevald hamnar i skottlinjen ute i någon svensk förort.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.