Skip to content

Brott mot förtroendevalda "särskilt allvarliga" - regeringen föreslår ny straffskärpningsgrund

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Ingen ska behöva känna rädsla för att engagera sig politiskt". Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) i en presskommentar till regeringens förslag om en ny straffskärpningsgrund för brott som begås mot förtroendevalda i stat, kommun eller landsting.

 

Regeringen pekar på en utveckling med allt fler brott riktade mot personer som är politiskt förtroendevalda i stat, kommun eller landsting.

- Ingen ska behöva känna rädsla för att engagera sig politiskt. Vi föreslår därför en ny straffskärpningsgrund som gör att brott som begås mot förtroendevalda ska ses som särskilt allvarliga, säger justitieminister Morgan Johansson i en presskommentar.

Ökad utsatthet
Regeringen anser att de senaste årens åtgärder på straffrättens område inte räcker och att det straffrättsliga skyddet för förtroendevalda alltså måste bli bättre.

"Förekomsten av brott mot förtroendevalda är ett problem i samhället och utsattheten bland förtroendevalda ökar", skriver man bland annat.

Försvårande omständighet
Förslaget som nu skickas ut på remiss innebär att om ett brottet har begåtts på grund av förtroendeuppdraget ska det ses som en försvårande omständighet. Motsvarande ska även gälla för brott mot en närstående till en förtroendevald.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli nästa år.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt