Skip to content

Blekfisar som solar "intensivt" på fritiden - jurister i riskgruppen för hudcancer

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jurister, tandläkare och läkare har högst risk att få hudcancer. Det visar en rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens UV-råd. Förklaringen är att de vistas inomhus på arbetstid och sedan solar sin bleka hud "intensivt" på fritiden.

 

Deras yrken har relativt hög socioekonomisk status och de vistas inte i solen på arbetstid. Det skriver Strålsäkerhetsmyndigheten om det faktum att jurister, tandläkare och läkare numera löper mer än 2,5 gånger högre risk att drabbas av hudcancerformen basalcellscancer jämfört med till exempel jordbrukare, skogsbrukare och trädgårdsmästare.

Solning på blek hud
Enligt den årliga rapporten från UV-rådet beror den ökade risken troligtvis på "stötvis" och "intensiv" solningen på blek hud som sker på fritiden när man åker på solresor.

Basalcellscancer i huden är världens vanligaste cancerform och solexponering är den viktigaste riskfaktorn men cancerformen bildar ytterst sällan metastaser och dödligheten är mycket låg.

Riskerna har förändrats
Traditionellt sett har människor med utomhusarbete varit särskilt drabbade men på senare tid har det enligt rapporten ägt rum ett skifte. Störst risk för hudcancer gäller alltså nu istället för inomhusyrken.

Strålsäkerhetsmyndigheten vill nu informera allmänheten om riskerna med "förskjutningen från yrkes- till fritidssolexponering".

Behövs mer information
Jan Lapins, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset och ledamot i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor, konstaterar i en kommentar att även om människor är mer medvetna om risken för hudcancer nu än tidigare så behövs det ändå mer information.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

Rent märkligt att dessa grupper som man skulle kunna tro är begåvade ägnar sig åt sånt riskfyllt beteende som "turbosolning". Kan det vara den uppskruvade egofixerade tidsandan? :)

Jurister ska då alltid utmärka sig. Det är en stor del av befolkningen som vistas inomhus på sin arbetsplats. De fleta inte bara vistas där utan dessutom utför de någon form arbete. Jag tror att det är så enkelt som att jurister är klent släkte. Men advokater motionerar en del har förstått. Det händer att de promenerar mellan kontoret och domstolen. Hur eller hur så debiterar de gångtid.

I Sverige måste staten varna folk för att det kan vara farligt att dra en plastpåse över skallen på deras barn.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.